”Vår dotter går in till främlingar”

RELATIONER

Hej!

Jag är en mamma på 38 år, vår yngsta dotter är 4,5 år, helt underbar alltid glad och social. Vi har ett problem med henne. Det är så att hon kan få för sig att gå in till en del grannar, som vi inte känner. Vi har försökt med allt för att hon ska förstå att det kan vara farligt, men hon lyssnar inte. Har du något bra tips?

Elisabeth

Hej Elisabeth!

Jag känner igen det här. Man är glad och stolt att ens barn är så öppet, tryggt och socialt. Och det känns hemskt att grusa den där tilliten genom att börja prata om att det finns vuxna som inte är snälla mot barn.

Förklara för henne att det handlar om att ni är en familj, att ni hör ihop och att ni som föräldrar ALLTID vill veta var hon är. Det innebär att hon aldrig får lämna de överenskomma gränserna. Lämna gården, tomten, följa med någon, gå in hos en granne eller vad det nu är.

Bryter hon mot det får ni backa hem ett steg. Även om det blir bökigt för både henne och er, så kanske ni måste inse att hon inte är mogen att vara ute själv än.

Det handlar inte om ett straff, utan om att bli tillräckligt stor att man klarar att uppträda säkert. Ungefär som att senare i livet lära sig gå över gatan själv eller i tonåren få stanna kvar ensam i stan. Märker man att man gett för mycket frihet, får man prata om vad som gick fel och prova igen lite senare.

Prata med henne med om det här med att gå hem till främlingar med samma tonfall som när ni visar ett övergångställe. Eller hur man gör när man träffar en hund man inte känner. Jag är säker på att hon kommer att förstå när hon är mogen. Och att hennes glada, öppna stil inte kommer att ta skada.

Lycka till, Gustav

Tidigare frågor