”Hur får vi vår bebis att sova själv?”

RELATIONER

Hej!

Vi har en underbar liten dotter som precis har blivit sex månader. Nattningarna har fungerat ganska bra tidigare, men nu är hon helt upp och ner med sina rutiner. Hon vägrar att somna själv och blir till slut så övertrött och ledsen att inget funkar. Vi tycker det är viktigt att få lite egentid på kvällarna, just nu tar nattningen 1-2 timmar. Vi undrar om det är skadligt med 5 minuters-metoden på en sån liten bebis? Det känns så fel att sitta bredvid och titta på när hon ligger i sin säng och gråter. Vi vill ha en mysig och fungerande nattningsritual som vi alla är trygga med. Hur ska vi göra?

Göran

Det händer så mycket under de första två åren. En trygg sovrutin kan helt plötsligt vara ett minne blott, utan att man förstår vad som hände. Det viktiga är att förbli trygg förälder för barnet. Er övertygelse att det är i sin säng hon ska vara till natten, är bara bra. Se över helheten: Sover hon för mycket på eftermiddagen? Är hon hungrig?

Ibland kan en ätperiod börja under eftermiddagen. Hon kan behöva stadigare mat. När ni uteslutit allt som kan ha förändrats - natta henne som ni alltid har gjort. Ha en ritual som hon känner väl. Sätt gärna fast en aktivitetstavla i spjälsängen som hon kan ligga och leka med.

Lämna henne inte ensam i rummet om hon gråter. Sysselsätt er med något eget inne hos henne i stället. Läs, sitt och arbeta med datorn eller dylikt. Prata lite då och då med henne "nu är det bara till att sova lilla gumman" osv. Rutinen sätter sig så småningom igen. Hon blir trygg av att ni är trygga. Vill ni fördjupa er i barns sömn är Anna Wahlgrens sovbok jättebra. De rutiner som man sätter tidigt och håller på underlättar mycket framöver

Lycka till! Nanny AnneLie