”Pappa har lärt mig att aldrig ge upp”

Tobias Hysén om mästerglidtacklaren

RELATIONER

Farsan är fotbollslandslagets bästa mittback genom tiderna. Med perfekta glidtacklingar bröt han alltid motståndarnas uppspel i precis rätt sekund.

Tobias Hysén har följt pappa Glenn i fotspåren. Men istället för att hindra motståndarlaget från att göra mål stänker han själv in baljor på löpande rad.

Foto: Ulf Berglund

– Han tycker inte jag kan glidtackla. Jag har inte den rätta känslan, brukar han säga. Men jag tycker själv att jag har bra koll på mina tacklingar så där är vi väl inte riktigt överens, säger Tobias.

Och det finns fler exempel där far och son inte riktigt tycker likadant. Tobias Hysén spelar i dag i Djurgårdens IF. Djurgården är ett Stockholmslag. Glenn är ”mr IFK Göteborg”, som Tobias uttrycker det. Ni förstår konflikten...

– När vi möter blåvitt är det förstås lite svårt för honom. Hans hjärta kommer nog alltid att klappa hårdast för Göteborg, men han försöker se det som att han vinner oavsett vem som egentligen vinner. Han hatar nämligen att förlora.

Pratar ofta

I dag har far och son en jättebra relation. Tobias, som bor i Stockholm åker hem till föräldrarna i Göteborg så ofta han kan. Och Glenn är ofta i Stockholm i sitt jobb som fotbollskommentator för TV3. Far och son pratar dessutom i telefon flera gånger i veckan. Men relationen har sett annorlunda ut.

När Tobias var fem år blev pappa Glenn proffs utomlands. Den silverhårige backklippan spelade bland annat i engelska Premier League-klubben Liverpool, italienska serie A-laget Fiorentina och med PSV Eindhoven i den holländska ligan. Och i landslaget var han oumbärlig lagkapten.

Stort stöd i karriären

Under de fem år som Glenn var borta från Sverige, valde hans familj att stanna kvar hemma i Göteborg.

– Jag minns att pappa var borta väldigt mycket. Men samtidigt var det ju bara i fem år. Och han kom hem så ofta han kunde och vi åkte dit. När vi träffades såg han alltid verkligen till att det blev kvalitetstid.

Tobias är själv professionell fotbollsspelare. I dag joxar han med trasan bäst han själv vill, men det är inget snack om att hans pappa har varit ett stort stöd för honom i karriären. Både på planen och utanför. Glenn har suttit med i och hållit ett vakande öga över sonens rättigheter i kontraktsförhandlingar, och han gör alltid sitt bästa för att peppa Tobias i både med- och motgångar.

Vinnarkoncept

– Jag tror att det viktigaste han lärt mig är att aldrig någonsin ge upp. Det är hans vinnarkoncept och det har han präntat in i mig. Det gäller inte bara inom fotbollen, utan kan tillämpas på allt i livet. Häng i och ge järnet.

Men Tobias hängde inte i tillräckligt när det gällde att ta körkort. Det tog lång tid innan lappen var bärgad – trots att båda föräldrarna Hysén ständigt påpekade sitt missnöje med de långsamma framstegen. Någonting annat kan inte Tobias påminna sig att Glenn tjatat om.

Far & son-råd

Martin Ödman

ARTIKELN HANDLAR OM