”Jag och farsan är väldigt lika”

Anton Körberg berättar om pappa Tommy

RELATIONER

Den 19 september 1977 fick Tommy Körberg och hans dåvarande flickvän Anki Lidén sonen Anton. Under Antons 28 år har pappa Tommy hunnit med ytterligare två äktenskap och en hel rad succéer och skandaler.

Men Anton har alltid varit nummer ett för pappa Tommy.

Foto: Lotte Fernvall
Samma humor Musiken är förstås ett gemensamt intresse för Tommy och Anton Körberg. Men far och son delar också en annan passion. De älskar båda den vassa typ av brittisk humor som Eddie Izzard, ”The young ones” och ”The office” levererar.

– Absolut. I dag träffas vi så ofta vi kan och käkar middag eller går ut och bara tar en bärs och hänger, berättar Anton.

De senaste tio åren i Antons liv har inneburit att han kommit sin pappa Tommy nära. Öppenheten i relationen är stor och hemligheterna få. Det är umgänget som betyder någonting – och att hitta på kul saker tillsammans som kompisar. Fast om det krisar sig i Antons liv är det kanske inte farsan som får det första telefonsamtalet.

– Det är säkert typiskt manligt att man inte vill visa svaghet och så, men både jag och farsan är väldigt lika i det att vi inte snackar så mycket. Har vi problem försöker vi lösa det och går inte det så skiter vi i det.

Men de är ändå far och son. Och som alla pappor har Tommy synpunkter på olika saker i Antons liv.

– Han tycker att jag klär mig taskigt. Han är ju mer elegant, med en påfågelfjäder i hatten ”jakt-wannabe” typ. Så det är han på mig om ibland – han vill att jag ska vara en kostymkille, men jag är en ”heavy-metall rocker”, så där kammar han noll... skrattar Anton.

Vänskapen viktig

Tommy Körberg har varit etablerad i den svenska musik- och underhållningsbranschen sedan mitten av 60-talet. Han vet ett och annat om hur det går till. Men 40 år av erfarenhet är inte alltid så lätt att föra vidare till den yngre generationen. Vissa tips har Anton lättare att ta till sig än andra. Fast Tommy gör så gott han kan för att stödja Anton i de val han gör.

– Farsan är ju hård, och det vill han att jag också ska vara. Men det passar inte riktigt mig att köra på som han kan göra. Men han är fantastiskt bra på att uppmuntra mig, det måste jag säga.

Anton poängterar att det är vänskapen med sin pappa som är viktig i dag. Och han tvekar inte när han berättar om vad han tycker är det viktigaste som pappa Tommy lärt honom här i livet.

– Att man ska ta hand om sina vänner. Absolut. Det har alltid varit väldigt viktigt för farsan och det har jag verkligen tagit till mig. Han är en riktig ”family man” och för mig, som inte har några barn ännu, är mina vänner min familj. Där är vi väldigt lika.

Van vid rampljuset

Tommy är van vid att stå i rampljuset och för all del också att få sitt privatliv granskat titt som tätt. Frågan är om han har några dolda talanger som bara nära och kära känner till?

– Dolda vet jag inte? Farsan är ju rätt så öppen. Jo, han spelar trummor. Han är väl inte sådär jättebra, men han spelar i alla fall. Fast jag vet inte om det är aktuellt med något inhopp i mitt band, men man vet aldrig...

Fotnot: Anton är själv trummis i bandet Freudian Slip.

Far & son-råd

Martin Ödman