”Teatern var mitt dagis”

Jonas Malmsjö om pappa Jan och lekarna bakom scenen

RELATIONER

Jan Malmsjö kan verkligen spela tuffa roller. Från både teaterscener och filmdukar har han blängt ondskefullt ut över sin publik. Men Jan tog aldrig med sig den delen av jobbet hem. Jonas Malmsjö har bara varma minnen av sin pappa från uppväxten.

Foto: ÅKE ERICSON
Öppen relation. ”Jag känner verkligen att jag kan tala med pappa om precis vad som helst”, säger Jonas Malmsjö om sin pappa Jan.

– Teatern var mitt dagis kan man väl säga. Jag vet inte hur många gånger jag lekt bakom scenen medan pappa jobbade. Det är klart att han var borta mycket, framför allt kvällstid, men jag har inget minne av att han var frånvarande som pappa. Tvärt om. Jag har verkligen inga bittra minnen, berättar Jonas.

Far och son Malmsjö lever hektiska liv. Jobb har alltid varit en ledstjärna för pappa Jan. Och Jonas vill inte vara sämre han. Därför kan det ibland vara långt mellan gångerna de båda sammanstrålar.

– Dessutom envisas han med att bo nere i Malmö, menar Jonas, som själv bor i Stockholm.

”Jag är en god son”

Men det har funnits tider när kontakten varit mer frekvent. De båda har jobbat ihop vid ett flertal tillfällen. Och Jan har all respekt för sin sons prestationer, både på scenen och utanför.

– Annars hade han inte velat att vi skulle jobba tillsammans – och inte jag heller för den delen.

Jonas betraktar sin pappa som ett stort stöd i livet. Han beskriver deras relation som öppen–– även om det finns hemligheter han inte delar med sig av till sin pappa, eller någon annan heller för den delen.

– Pappa har alltid varit klok nog att aldrig lägga sig i för mycket. Men jag känner verkligen att jag kan tala med honom om precis vad som helst. Och han har aldrig heller behövt tjata på mig. Jag är nog en väldigt god son som alltid gör vad som förväntas av mig, skrattar Jonas.

Lagar lammstek

Men att inte lägga sin näsa i blöt och att inte engagera sig är två helt olika saker. Jan har alltid varit mån om att ta del av sin sons liv. Och några saker han lärt ut har faktiskt också fastnat.

– Det viktigaste pappa har lärt mig är nog att man ska ta det lugnt ibland. Eller rättare sagt att man måste ta sig tid att ta det lugnt.

Far och son Malmsjö har inga speciella ritualer de följer när de umgås privat. De har visserligen ett gemensamt fotbollsintresse som tagit dem ända till Italien en gång och till Malmö-stadion ett flertal gånger – Jan är inbiten Malmö FF-supporter, till Jonas stora besvikelse. Men oftast blir det middag ihop i all anspråkslöshet och umgänge med hela familjen. Jonas berättar att Jans paradrätt är en mustig lammstek som han lagar till vid sällsynta tillfällen.

– Han är ju inte direkt typen som steker på en falukorv. Pappa är en riktig gourmet, så det han lagar måste förstås hålla en viss klass.

Far & son-råd

Martin Ödman