Min dotter vill sova hos pojkvännen

RELATIONER

Hej Gustav!

Min dotter, 14 år, snart 15, vill sova över hos sin pojkvän. Han verkar trevlig och rar men jag tycker de är alldeles för unga (han är ett år äldre), så jag har sagt nej. Hon accepterade det, men nu frågar hon när hon kan få det då, och det har jag inget riktigt bra svar på. Min dotter är skötsam och duktig i skolan. Hon passar alltid tiden och följer våra regler. Därför vill jag inte vara för sträng.

Vad tycker du? När är man egentligen gammal nog att sova över hos en pojkvän? Är jag för sträng som vill att hon väntar tills hon går på gymnasiet?

Hälsningar M

Hej,

Jag förstår att det känns svårt om du tänker att det är du som ska avgöra om din dotter är mogen att debutera sexuellt eller inte. Men det är nog inte det din dotter ber dig ta ställning till.

Din dotter och hennes pojkvän har kanske redan sex. Eller så är det här med övernattningen inte för att de ska ligga med varandra, utan att få vara nära och ha det mysigt. För att på sikt kanske ha sex eller i varje fall utforska de känslorna. Hur det blir med det avgör de själva. Vare sig de får övernatta hos varann eller inte.

Det jag menar är att det är inte du som sitter i förarstolen.

Du har fortfarande ansvar för att hon inte utsätter sig för onödiga risker. Men av alla situationer en 14- 15-åring kan hamna i på helgerna så är att sova hos en vettig pojk- eller flickvän en av de mer trygga.

Hur verkar killen? Känns relationen jämlik? Har du ringt och pratat lite med hans föräldrar? Om det verkar vara en vanlig gullig kille och din dotter känns i balans för övrigt, så tycker jag att du kan känna dig glad. De flesta sexdebuter sker fortfarande under alkoholpåverkan och med tillfälliga bekantskaper. Att i lugn och ro få upptäcka sin sexualitet tillsammans med den man älskar är en väldigt bra start.

Sen att det inte är man själv som förälder som är i centrum den här gången, utan kanske ska sitta i rummet bredvid och titta på lördags-tv och äta glass, är förstås en omställning. Könssjukdomar och tonårsgraviditeter brukar föräldrar ha lätt att prata om. Mer dunkla känslor, som att förlora kontrollen – och kanske till och med avundsjuka – kan vara svårare att hantera.

Om det känns bättre för dig så be henne vänta tills hon fyllt 15. Det är skönt för henne att få besked och det är ju inte så långt kvar. Under tiden hinner ni alla bekanta er ännu mer vid varandra och vänja er vid tanken.

Varmaste hälsningar, Gustav

Tidigare frågor

ARTIKELN HANDLAR OM