Blodprov visar om du kan få barn

1 av 2
tickar Hur mycket är din biologiska klocka? Brittiskt test visar hur länge kvinnor kan få barn.
RELATIONER

Tickar den biologiska klockan högre och högre?

Ett enkelt blodprov visar hur länge du kan bli gravid, hävdar nu brittiska forskare.

Det nya testet är än så länge bara på försöksstadiet. Men efter nyår räknar forskarteamet vid Sheffield university att det ska finns ute på den brittiska marknaden.

- Om det går bra vill vi försöka hitta samarbetspartners i andra länder, gärna Sverige, säger Stuart Galt, marknadschef på det nystartade bolag som ska sälja testet.

I hela västvärlden blir förstagångsföderskorna bara äldre och äldre. Lång utbildning och karriär gör att barnafödandet skjuts upp till allra sista stund. Något som ökar risken för oönskad barnlöshet.

- Det här ger kvinnor en fingervisning om när deras personliga tidsgräns går, säger Stuart Galt.

Äggens bäst-före-datum

Testet går till så att ett blodprov skickas till forskarnas laboratorium i Sheffield. Där mäts nivåerna av tre olika hormoner som påverkar fertiliteten.

Genom att jämföra normalhalterna av hormonerna vid en viss ålder tycker sig forskarna kunna ta reda på bäst-före-datum för äggen hos en enskild kvinna.

"Åldern styr"

Fertilitetsexperten Claes Gottlieb på Sophiahemmet i Stockholm är mycket skeptisk. Han menar att hormonnivåerna vid ett visst tillfälle inte säger ett dugg om framtiden. Flera stora studier visar att det i första hand är åldern som styr fertiliteten - och att det inte skiljer sig så mycket mellan olika personer.

- Efter 38 år sjunker fertiliteten väldigt mycket. Äggen åldras, vilket betyder att de lättare delar sig fel och det uppstår kromosomfel. Det kan ske dramatiska förändringar på mycket kort tid, säger Claes Gottlieb.

Vid 38 års ålder börjar äggen bli för gamla

Katarina Sternudd