Martina Haag – årets Mama

Foto: Mama/Carl Hjelte
Martina Haag beskriver sig som en blandning av en jättesträng och jättesnäll mamma. Här är hon med barnen Jackson, Dino och Lucia. Och hon kan tänka sig fler om det skulle bli så.
RELATIONER

Författaren Martina Haag, 41, har korats till ”Årets Mama” av tidningen Mamas läsare.

– Det är jättekul, det känns som att äntligen bli skolans Lucia, säger Martina Haag.

Nya numret av Mama.

Hon är lika rolig i verkligheten som hon är i sina krönikor. Säger hon själv.

I går korades författaren Martina Haag till ”Årets Mama” av tidningen Mamas läsare.

Martina Haag, 41, har skrivit krönikor i Mama sedan starten. Hon berättar om sin kaosartade, roliga och bråkiga vardag ihop med maken Erik Haag och barnen Jackson, Lucia och Dino. Hon tar upp allt från graviditetskilon till hur hon kan drömma om att flytta till en egen lägenhet där det alltid är välstädat.

Kul att bli vald

Hon blev en klar vinnare när läsarna röstade fram sin mammafavorit.

– Det är jättekul, det känns som att äntligen bli skolans Lucia, säger Martina Haag.

Hon får ofta respons från sina läsare - på fiket där vi sitter böjer sig en tjej fram och berömmer krönikorna - och hon anar varför hon blivit så populär:

– Många människor vill verka lyckade och ha det så härligt och mysigt. Jag försöker säga som det är, på ett roligt sätt. De flesta har det lite upp och ner. Den som tar stryk är Erik, när jag skriver att vi bråkar varje dag till exempel. Men jag skulle inte kunna skriva om honom på det viset om jag inte älskade honom så mycket.

Är du så rolig som du verkar?

– Ja.

Svaret kommer snabbt, och Martina ser nöjd ut. Men hon tycker också att det är svårt att vara mamma.

– Jag är rädd att det ska hända något, men man kan inte varna hela tiden och säga att världen är ond. Man vill så gärna att barnen ska bli lyckliga och starka. Det är svårt, man är rädd att göra något fel.

När är du bäst och sämst som mamma?

– Bäst är jag på semestern. Tills vi kommer till poolen, då vill jag vara ifred och sova. Sämst är jag i affären när barnen ligger vid godiset och skriker. Då säger jag sådant som ”Slutar du inte nu får du aldrig godis mer i hela ditt liv”.

Du har tidigare fått pris som Årets Krönikör - blir du mallig nu?

– Nej, men jag har fått bättre självförtroende. Jag har tragglat med en halvdan skådiskarriär i många år, och jag hade många djupa gropar i självförtroendet att fylla upp.

Martina Haags bästa tips till...

Årets mama

Cecilia Gustavsson