Sorgen vid missfallet blev till glädjen över lilla Asta

"Bingolottos" Rickard Olsson om längtan efter att bli pappa

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
HON ÄR EN SKÖN TJEJ Rickard Olsson älskar inte Asta mer för att han och hans fru förlorat ett barn: -Jag älskar henne för att hon är en skön tjej.
RELATIONER

Rickard Olsson, programledare för "Bingolotto", hade längtat länge efter barn.

Men sonen Primus dog i magen, i femte månaden.

-Ibland när jag ser pojkar i sexårsåldern tänker jag att han skulle börjat skolan nu.

Var tredje till var tionde graviditet leder till missfall. De allra flesta sker de tre första månaderna, senare än så är det betydligt ovanligare.

Men Rickard Olsson blev pappa till sist. Han beskriver kärleken till lilla Asta, snart tre år, som "hjärtförstorande". Bakom sig har han flera år av barnlängtan och sorg. Rickard och hans fru blev det par i statistiken som fick missfall efter fostervattensprovet.

Innan de blev med barn hade de försökt i flera år. Eftersom de blev rekommenderade fostervattensprov så gjorde de det.

-Vi visste att det fanns risker. Men som vanligt tänker man "ja ja, det händer inte oss", berättar Rickard.

"Kände att läget var hopplöst"

Ett par veckor efter provet gjorde de ett ultraljud. Stämningen hos barnmorskan blev konstig och tyst. Så gav hon beskedet: Inget litet hjärta pickade därinne. Pojken var död.

-Att höra att han inte levde... det enda jag tänkte var att jag måste ut därifrån, vara ensam. Jag kände först att "nu blir det inga barn", att läget var hopplöst. Samtidigt fanns tanken att jag i alla fall visste att jag kunde bli pappa. Sorgen bottnade ändå i det.

Efter Primus död följde tre år av sorg och försök att komma över det som hänt. Rickard fick erfara att män och kvinnor kan sörja helt olika.

-Som kille är det annorlunda, man har inte haft barnet i magen. Att tvingas föda fram ett dött barn - ingen kan begära att man ska kunna förstå det.

"Vill jag offra relationen?"

-Vi började mäta varandras sorg - vem är mest ledsen? Sorg är något djupt personligt. Att bete sig som om man inte sörjer är inte samma sak som att inte sörja.

-Förbjudna tankar dök upp: Om vi inte kan få barn ihop - ska vi två fortsätta tillsammans och resa, spela golf, skaffa hundar? Eller vill jag bli pappa så mycket att jag vill offra den här relationen?

Frågan behövde aldrig ställas på sin spets: Tre år senare föddes Asta. Rickard beskriver graviditeten som nervös och hoppfull på samma gång. En vitamininjektion i tillvaron.

"Krälade på min mage"

-När hon föddes blev det kejsarsnitt, och jag fick ta hand om henne själv den första stunden. När den där lilla korven krälade omkring på min mage ... att som kille få vara med om det, det är stort. Ett heligt minne för livet.

Rickard ler. Han hade alltid velat bli pappa, och nu var det verklighet.

-Att vara en pappa som följer med till träningar, som knyter skridskorna så där hårt som vuxna gör. Sådant vill jag göra nu.

Tror du att du älskar Asta extra mycket för att du väntat så länge?

-Jag älskar henne inte mer för att vi förlorade ett barn. Jag älskar henne för att hon är en sådan skön tjej. Däremot kan jag uppskatta tillvaron med henne mer på grund av allt som hände.

Sena missfallen värst för pappan

Mellan var tionde och var tredje graviditet slutar i missfall. Ju äldre kvinna, desto större risk. De flesta sker före tolfte veckan.

Orsaken kan vara hormonrubbningar eller att ägget inte utvecklats normalt.

Cecilia Gustavsson