Svärföräldrarna dränker våra barn i presenter

RELATIONER

Hej Gustav, Jag blir tokig på mina svärföräldrar. Varje jul och födelsedag dränker de ungarna i presenter som blinkar och låter. Mina föräldrar köper någon lite mer vettig grej som barnen har önskat sig. Men de försvinner under allt skit. Jag har pratat med min fru men vi börjar bara bråka. Jag tycker att hennes föräldrar skämmer bort ungarna. Vad ska jag göra? Ska jag prata med mina svärföräldrar? Kjell

Hej Kjell,

Det här med jul och födelsedagar blir gärna känsligt. Vi har så starka bilder från när vi var små och vill ge våra egna barn samma sak. Det är som att vi alla har ett stort facit för vad som är "en riktig jul" eller födelsedag. Oftast är det hur våra egna föräldrar firade. Var man ska vara, vem man ska träffa, vad man ska äta. Någon blir ledsen ifall det är för mycket paket. Någon annan om det är för lite.

Vad gäller dig och din fru så behöver ni komma överens om hur mycket presenter ni vill ge era barn och vad det får kosta, så ingen blir stressad. Det är ni säkert redan.

När det kommer till dina svärföräldrar så tror jag att det är bra att inte försöka styra andra vuxna människor för mycket. De har en egen relation till dina barn. Även om du inte gillar deras presenter så kommer dina barn att göra det. "Det var alltid så roligt med morfar. Han kom alltid med någon grej som gick sönder samma kväll."

Att få barn är en chansning. Det är inte bara ens egna gener och åsikter som ska gå vidare i sin rena, oförfalskade form. Att dina barn ser att man kan förhålla sig på olika sätt gör dem starkare.

Sen när det blir fullt i leksaksbackarna kan du och barnen sortera ut de prylar ingen leker med och skicka till andra barn som behöver dem bättre. Det är motsatsen till att vara bortskämd. Och om du blir galen på alla melodier och pip så leta reda på det där lilla hålet där ljudet kommer ut och sätt några små tejpbitar på.

Hoppas det här var till någon hjälp.

Gustav

Tidigare frågor