”Vi har alltid stökigt hemma”

RELATIONER

Vi har två barn på 5,5 och 3,5 år. Min man jobbar oregelbundna tider så många kvällar är jag ensam fram till 21-tiden. Hur ska jag hinna med saker som att ta hand om tvätt, dammsuga och klippa gräset när barnen vill ha all uppmärksamhet?

De hjälper gärna till att duka och duka av bordet och plockar undan de saker de lekt med, men jag tycker ändå att det är väldigt stökigt hemma jämt — trots att jag småplockar. Snälla, hjälp oss att få det att funka bättre. Marie

Hej Marie! Att ha småbarn är ett rörigt liv. Precis som du säger så småplockar man jämt. Det låter som om du gör allt rätt, men kanske ett leksaksfritt vardagsrum skulle hjälpa, eller en korg till varje rum som ni kan lägga saker i som kommit fel? Då slipper man springa runt så mycket.

Tag en grovstäddag, exempelvis torsdag. Då kan ni njuta av lugnet på fredagen när ni är trötta efter veckan. Det är också praktiskt att laga flera rätter på en gång och göra så mycket att det räcker till flera mål. Frys in i lagom portioner och ta fram på morgonen den dagen ni ska ha dem – då spar ni mycket tid i köket! Att veckohandla är ett annat sätt att spara tid. Skaffa tvättkorgar, en för varje tvättsort, och sortera tvätten direkt när ni lägger i den. Då ser ni vilken tvätt som är viktigast.

Men ta vara på småbarnstiden. Vad spelar det för roll om dammråttorna får ligga en dag? Lycka till!

Nanny Eva