”Hjälp, min son umgås med förståndshandikappade”

RELATIONER

Min 16-åriga son umgås med jämnåriga, men de är knepiga. Han har skaffat sig en tjej och det är ju jättebra – men hon går i specialklass på gymnasiet, sysslar med handikappidrott och är lite knepig.

Vad ska jag göra? Min son är inte på nåt sätt handikappad, men dras ändå till dessa personer. Han har blivit retad av andra för sina knepiga kompisar. Jag vill ju inte att han ska ses som förståndshandikappad. Vad gör jag? Monika

Hej! Att alltid stödja sina barn/ungdomars självkänsla är viktigt. Din oro för sonens ”knepiga” kompisar kan ju få honom att undra om bara ”normalt” beteende duger. Av någon anledning känner han sig väl till rätta med sina självalda vänner. Om du ska gå in och tycka eller styra kan det bara bli fel. Jag tycker att man endast kan bryta barnets umgänge vid misstanke om våld eller droger. När någon klankar på ens föräldrar eller kompisar tar barnet det som ett personangrepp.

Ibland kan dom aktivt sänka sig till en lägre nivå, för att passa in. Det kan även vara ett behov av att vara den som är duktigast. Det du kan göra är att stödja aktiviteter och hobbys där han kan utöka sitt umgänge. Prata öppenhjärtigt med honom om livet och ta del av hans vänner. Försök att skaffa dig så stor insyn som möjligt.

Nanny AnneLie

ARTIKELN HANDLAR OM