”Vad ska du göra med pengarna, farsan?”

Terri Herrera Eriksson om delat barnbidrag

Foto: Illustration: Monica Hellström
RELATIONER

Äntligen! Nu delas barnbidraget till sist.

När jag fick barn för drygt tre år sen retade jag mig på att det var en självklarhet att de 950 kronorna skulle gå in på mitt konto. Varför inte fråga vem som skulle ta huvudansvaret för barnets utgifter? Att förutsätta att det är mammorna som ska sköta barnekonomin känns minst sagt förlegat.

Varför skulle just jag vilja ta hand om blöj- och overallinköp? Vad signalerar samhället till en pappa som vill ta ansvar, om det istället är mamman som får den där åtråvädra tusenlappen runt den 20:e?

Därför är det en viktig principfråga som fattas när man beslutar 1) att föräldrarna själva får välja vem som ska ha barnbidraget 2) att separerade föräldrar ska dela på kosingen. Tanken är alltså att pappor ska uppmuntras att ta större ansvar för barnen.

Nu farsor, hoppas jag verkligen att ni nappar på förtroendet och visar framfötterna. Över hela landet sitter frånskilda morsor och är rädda att de fortfarande får stå för klädinköp, bidrag till klasskassan och anmälningsavgift till fotbollsskolan. Fast nu med mindre pengar på fickan.

Så, vad ska du göra med barnbidraget? Blir det några extra skivor till dig, dyrare julklappar till ungarna eller overallinköp?

Själv hoppas jag på det sistnämnda. Fram för fler ansvarstagande män i barnklädesbutikerna!

Terri Herrera Eriksson