Barnvagnar hett byte för tjuvar

- säljs snabbt vidare på nätet

1 av 2
Hur skyddar du din vagn? Tobbe Fager, 32, med sonen Julius, 1: - Det gör jag inte. Jag har ett lås, men det har jag bara använt en gång.
RELATIONER

Tjuvarnas nya eftertraktade stöldgods:

Barnvagnar.

De nya exklusiva modellerna stjäls utanför dagis och kaféer - och säljs blixtsnabbt på internet.

Tobbe Fager, 32, med sonen Julius, 1:

- Det kan handla om upp emot 800 anmälningar det senaste året, säger analytikern Anders Green hos polisen.

Allt fler föräldrar satsar på dyra barnvagnar. Särskilt storstadsborna som är villiga att betala upp emot 10000 kronor för rätt märke och kvalitet. Men ha dyrgripen under uppsikt. De nya lyxvagnarna är mycket stöldbegärliga.

Lätt att sno

-Det är lika enkelt som att stjäla en olåst cykel, den är ju bara att sno åt sig och rulla i väg, säger Lena Rundkvist, assistent hos Östermalmspolisen.

Inte ens i trapphus och förråd står barnvagnen säker längre.

De stulna vagnarna är lättsålda. Särskilt på internet. Att de säljs vidare är svårt att förhindra, enligt Jesper Lilliesköld på köp- och säljsajten Blocket.

- Vi misstänker att det finns en del stulna barnvagnar på sajten. Därför samarbetar vi med polisen genom tips och kommunikation.

Få som hör av sig

Han uppmanar bestulna föräldrar att höra av sig.

- Det är alldeles för få som tar kontakt med oss. Om fler hör av sig skulle vi tillsammans kunna titta på bilder och försöka lösa stölderna.

Försäkringsbolagen är väl medvetna om problemet.

Ersättning

- Det är främst ett storstadsproblem. Vi har ett hundratal kunder som drabbas varje år. Men man kan få pengarna tillbaka, vi ersätter marknadsvärdet, säger Håkan Franzén, policyansvarig på Folksam.

Märkena boven vill lägga vantarna på

Anna-Karin Grenninger