Robert Wells: Jag växte upp utan pappa

Därför vill han vara en far av den gamla stammen

Foto: Jimmy Wixtröm
TID FÖR BARNEN Robert Wells försöker vara mycket med sönerna Teddy och Oscar. Hans egen pappa fanns inte där, och som manlig förebild hade han i stället en morbror som han tyckte om. Eftersom det varit så många skilsmässor i hans släkt vill Robert inte gifta sig. Han föredrar att leva som sambo med sin kärlek Maria Sköld.
RELATIONER

Robert Wells var bara en bebis när hans pappa flyttade ut.

Det har påverkat honom.

– Den som växt upp utan pappa blir nog ännu mer rädd om familjelivet, säger han.

Foto: MATS FOGEMAN
Robert Wells sambo Maria Sköld tog huvudansvaret för barnen när de var små – här är hela familjen med nytillskottet Teddy.

Robert Wells turnerande, ofta med jättelik ensemble och späckat schema, är långt i från ett nio-till-femjobb. Men han kämpar för att vara med familjen – sambon Maria och sönerna Oscar, 9, och Teddy, 7. Han minns vad som hände efter en tvåveckorsturné när Teddy bara var några veckor:

– Han tittade på mig som om jag var ett Halloweenspöke, och skrek. Han kände inte igen mig. Nu är jag borta max sju–tio dagar. Och när jag är hemma är det inte mycket som kan locka ut mig. Inget gig kan mäta sig med ungarna.

Robert var bara tre månader när pappan lämnade familjen. Längre fram sökte han upp honom, men kontakten blev aldrig bra.

Eftersom mamman var tvungen att jobba mycket och ingen pappa fanns där blev det aldrig något ”riktigt” familjeliv, tycker han. Det har präglat Robert. Han vill hålla ihop.

”Inget man lajar bort”

– En kvinna som fött ens barn, det är stort. Det är inget man bara lajar bort, även om det kan vara kämpigt i början.

Robert Wells beskriver sig som en pappa av den gamla stammen. Han gillar inte fri uppfostran, och njuter av att vara den som försörjer familjen.

– Vi bestämde tidigt att Maria skulle vara hemma med barnen de första åren. Jag vidhåller att mamman är oerhört viktig i början. Det har gått hysteri i att försöka sudda ut gränserna mellan könen. Folk kan tro att jag är manschauvinist, men det är jag inte. Både min mamma och Maria är extremt starka kvinnor.

Var nära att förlora Teddy

Det var nära att Robert aldrig blivit tvåbarnsfar. Båda förlossningarna var svåra, och Teddy var de nära att förlora. Maria fick blödningar två månader för tidigt. Efter en vansinnesfärd till sjukhuset med Robert vid ratten föddes minstingen. Han vägde bara 1 900 gram.

– Det handlade om sekunder. Men han är så jäkla superstark den lille killen!

Robert ser stolt ut, det gör han så fort han pratar om sönerna.

Efter Teddys födelse var han med och startade stiftelsen Tummeliten för för tidigt födda barn. Den stöder bland annat forskning, sjukhuspersonal och föräldrar. Om han inte varit så rädd om Marias hälsa hade han nog velat ha fler barn.

– Kanske kan jag tänka mig fosterbarn, vi får se.

Det har gått några år sedan den yngre Robert Wells inte gillade barn något vidare, och fnös åt att en del längtade hem till familjen.

Wells bästa klassiker för barn under tio

Cecila Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM