”Vår ettåring är så trotsig”

RELATIONER

Hej, vi har en liten kille på 14 månader som testar våra gränser hela tiden. Han är framåt, företagsam och har enormt mycket energi.

Han förstår nej och lyssnar ofta på det, när han inte gör det så sätter vi oss ner med honom och säger nej. Då blir han så arg att han slår oss. Om vi säger nej igen och håller i honom så bryter han ihop och kastar sig på golvet. Då låter vi honom vara men sitter kvar, oftast blir han lugn efter en kort stund och vi kramas. Självklart försöker man förklara och prata med honom samtidigt. Är det rätt av oss att göra så här?

Angelica & Fredrik

När barn blir arga, blir man som vuxen ofta osäker på hur hård man kan vara. Ni hjälper honom genom att vara tydliga och säga ett bestämt ”nej”. Om han slår och gör dig illa, så vänd honom och sätt honom i ditt knä och vänta ut anfallet utan att diskutera. En arg unge vill inte prata, och diskussion ger bara näring till ilskan att orka fortsätta slåss. När han har lugnat sig, säg bara att det är bra att han lugnat sig, och att du förstår att han blev arg, men att han inte får göra si eller så eller får det ena eller andra. Gossen kan bli arg igen, då gör du om processen. Barn blir trygga när vi vuxna visar vägen. Kramas och visa att ni tycker om honom.

Nanny Eva