”Mina barn vill inte hjälpa till hemma”

RELATIONER

Hej! Jag har fem barn i åldrarna 1, 7, 14, 16 och 17. Min fråga är hur mycket ska barnen hjälpa till hemma? Mina tre stora har varsitt ansvarsområde. Dessutom ska de städa sina rum och ta hand om sin rena tvätt. Är det för mycket begärt?

Ovanstående är min vision men oftast får jag göra allt själv eller tjata. Ibland när vi behöver storstäda så får jag dirigera som en militär, du gör si och du gör så, detta får mig att känna mig som en dålig mamma. Tips mottages tacksamt.

Snart utbränd

Hej, barn och ungdomar SKA hjälpa till hemma. Alla äter, har tvätt och smutsar ner hemma. Att hjälpas åt är en självklarhet. Om de unga gör sin bit, precis som ni har kommit överens om, behöver du inte tjata. Jag tycker att er ansvarsfördelning låter lagom.

Bestäm när det ska vara klart, till exempel söndag klockan 19. Är alla klara kan ni ju göra något tillsammans och det blir ett bra avslut på kvällen. Slarvas det med överenskommelsen hänvisa till att ni har kommit överens om det tillsammans. Skriv även upp på en lista vad som ska göras hemma, och pricka av när det är klart. Det gör att alla ser att något blir gjort.

Till sist, ha inte dåligt samvete. Du är mamma, inte ett hembiträde. Lycka till!

Nanny Eva