Få betalt för att ta hand om ditt barn

Nacka kommun inför vårdnadsbidrag till föräldrar som vill vara hemma med barnen

RELATIONER

1 januari inför Nacka kommun vårdnadsbidrag till föräldrar som vill vara hemma med sina barn.

– Det är naturligt att välja var man ska ha sina barn, säger kommunalrådet Mats Gerdau (m).

I Nacka kommun kan man från och med nästa år få vårdnadsbidrag när man är hemma med sitt barn.

Nacka var först i landet med privat förskola 1986.

Nu bryter kommunen öster om Stockholm åter ny mark inom barnomsorgen genom att ge föräldrar lön för att vara hemma med sina egna barn.

Villkoren är kommunens godkännande och F-skattsedel, vilket innebär att föräldrarna startar ett daghem i det egna hemmet.

– Vi vill skapa rättvisa i barnomsorgen. Det är jätteviktigt med valfrihet och det är naturligt att välja var man vill ha sina barn, säger Mats Gerdau (m), ett av tre kommunalråd i Nacka.

Lönen blir nästan 6700 kronor i månaden innan skatt. Kritikerna menar att det är en kvinnofälla och att bara välbärgade familjer har råd att stanna hemma med barnen.

– De som hört av sig till mig och visat intresse är inte höginkomsttagare, utan de som jobbar skift och lever på marginalen, säger Mats Gerdau.

– Och "kvinnofälla". Det är bara sossar och kommunister som säger det. Det är nedvärderande mot kvinnorna. Man säger åt dom att "ni vet inte bäst själva".

Kostnaden för vårdnadsbidraget nästa år är beräknad till cirka två miljoner kronor.

Kommunen tror inte att det blir en förlustaffär. Snarare tvärtom.

– Jag tror att det i förlängningen blir billigare för kommunen eftersom det är dyrare med en plats på förskolan än ett familjedaghem, säger Mats Gerdau.

Johan Edling