"Hon lyder pappa - men inte mig"

RELATIONER

Många barn lyder bara den ena föräldern.

Det sliter hårt - på både relationen och humöret.

Katrin skrev ett brev om detta till Fråga nannyn. Och blev utvald till att få personlig coachning av Aftonbladets egen barnexpert, nanny AnneLie Arrefelt.

Foto: STEFAN MATTSSON
Varför gör tvååringen inte som mamma vill? (bilden är arrangerad)

Jag och min sambo har världens goaste unge på snart 2 år. Hon är en självständig liten individ med mycket mod och tåga i sig. Men hon slåss när hon inte får som hon vill.

Det är bara mig hon slår. Till och med när pappa säger till henne kommer hon till mig och slår mig. Sedan går hon till pappa för att få tröst, eftersom jag inte tolererar sånt beteende. (Pappa tillrättavisar henne självklart.)

När hon slår mig sätter jag mig på knä och säger till henne på skarpen, att man inte får slåss och att det gör ont på mig.

Är det så att hon testar mig för jag inte är hemma så mycket? Jag jobbar långa kvällar och oftast sover hon när jag kommer hem. Men jag försöker ta helgen till "vår" tid.

Jag är så rådvill, eftersom det känns som hon bara är pappas tjej och inte mammas tjej längre. Och jag saknar verkligen de mysstunder som hon och jag har haft.

Katrin

Nanny AnneLie: Det låter som om ni har det lite jobbigt just nu. Har din dotter Ebba nyligen börjat med det här beteendet?

-Nja, det har kanske hållit på i en månad. Men under den tiden har det bara eskalerat. Det börjar alltid med att hon blir förbannad, sedan klappar hon till mig så att det sjunger om det.

Nanny AnneLie: Och det är bara dig hon slår?

- Ja, alltid. Sen går hon till pappa för att få tröst efter att jag har tillrättavisat henne.

Nanny AnneLie: Du jobbar mycket i veckorna?

- Ja, jag jobbar till klockan åtta på kvällen och är hemma halvtio. Så det kanske har att göra med att jag aldrig är hemma.

Nanny AnneLie: Har din arbetssituation förändrats nyligen?

- Ja, jag började jobba i september, så det är rätt nytt. Men jag kommer snart att få nya arbetsförhållanden igen. Då kommer jag att ha henne på kvällen.

Nanny AnneLie: Då kommer säkert det här beteendet att förändras också. Du får tänka på att just nu är Ebba på väg in i en trotsperiod. Det är då hennes identitet vaknar och det blir allt viktigare för henne att känna sig delaktig i beslut. Då är det bra om hon känner att hon får bli det.

Slåss hon även på förskolan?

-Där är hon hur snäll som helst. Det är klart att hon blir arg någon gång ibland och slänger sig på golvet, men det gör ju alla barn. För det mesta är hon lugn och nöjd - hemma också. Det är bara när hon blir arg som hon börjar slåss och så.

Nanny AnneLie: Ni har bemött utbrotten bra, tycker jag. Det är helt rätt att du sätter dig ner på knä när hon slår dig, säger nej och dessutom vänder henne om för att putta iväg henne lite. När Ebba sedan går till pappa för att få tröst gäller det att ni ha en bra kommunikation kring hur ni ska bemöta det här. Din man ska bemöta henne på samma sätt - neutralt, men tydligt.

En annan viktig sak är att ni inte pressar henne till att säga "förlåt". Det är bara att skambelägga henne. Det räcker att du bryter hennes beteende och säger att det inte är okej. Sedan kan du i stället ta upp hennes beteende i ett annat sammanhang.

När blir hon så här arg?

- Det kan vara allt från att hon inte får trycka på lampknappar i all oändlighet, till att vi tar bort henne när hon rotar runt i kökslådor med de vassa knivarna.

Nanny AnneLie: Pappor är ofta mindre oroliga och mer tillåtande i sitt beteende. Den stilen kan faktiskt mammor ta efter - för att göra det lite enklare för sig, och för barnet.

- Det ligger något i det.

Nanny AnneLie: Mitt råd nu är att ni fortsätter att bemöta beteendet som du gör - var lugn och gå absolut inte igång och bli arg.

- Jag försöker verkligen det. Men ibland matar hon på hela tiden, då är det svårt att inte bli arg. Hon kan till och med gå bort en stund, för att sedan komma tillbaka och fortsätta slå.

Nanny AnneLie: Du kanske skulle ta en promenad ibland när det blir så här, för att bryta situationen helt.

- Ja, vi gör så ibland nu med. Jag kan gå undan en kvart.

Nanny AnneLie: Det är bra. Ni hanterar situationen väldigt bra. Den samsyn och det samarbete som du och din man skapar kring er dotter i dag kommer ni att ha igen för all framtid. Det kan kännas trösterikt när det är tungt. Lycka till nu!

- Tack!

Nannyfrågor

Tre smarta BOKTIPS!