”Vår dotter springer iväg!”

RELATIONER

Vår treåriga dotter springer iväg från oss när vi är ute, hon bryr sig inte om att vi ropar på henne.

Hur ska jag få henne att förstå att det faktiskt kan vara farligt med till exempel trafiken eller att hon försvinner i en affär? Hur gör jag för att hon ska stanna när jag säger till?

Hej, ta alla tillfällen i akt att ha med din dotter - och vagnen.

Tala om för henne att om hon springer iväg får hon sitta i vagnen, alternativt hålla i vagnen. Låt henne gå fritt, så länge hon lyssnar.

Springer hon iväg hämtar du tillbaka henne med ett beklagande "nu får du sitta i vagnen".

Bli inte arg eller upprörd. Har du inte vagnen med så låt henne hålla i handen. När hon har suttit i vagnen en stund (utan att skrika och vara arg) frågar du henne om hon vill gå lite själv nu? Gör om proceduren tills det blir tydligt för henne att springer hon iväg, begränsar du hennes möjligheter.

Det är viktigt att du frågar henne efter en kort stund om hon vill gå, så att hon inte får sitta resten av promenaden i vagnen. Ju fler tillfällen till att få gå fritt, desto bättre lär hon sig att inte springa iväg.

Självklart gör du aldrig detta vid en väg, på en sekund kan hon rusa ut i vägen. Tala om att när det är en väg håller man alltid i handen eller sitter i vagnen. Lycka till!