”Hur gör jag för att sluta tjata om maten?”

RELATIONER

Jag har en flicka som är 2 år och som krånglar jättemycket med maten. Hur gör man på bästa sätt? Jag måste erkänna att jag tjatar en hel del när vi sitter och äter. "Ät nu, leka får du göra efter maten, lek inte med maten, inga fingrar i maten" och så vidare.

Jag vet att jag borde sluta tjata, men det är svårt. Dessutom undrar jag hur jag ska hantera konflikter. Jag försöker hålla mig lugn och till exempel svara att hon får gå in på sitt rum om hon ska skrika så. Men ibland tryter tålamodet och då kommer hot som "nu slutar du annars tar jag My little pony ifrån dig". Är det "skadligt" att jag säger så?

Hej! Bannlys allt tjat vid maten. Tänk efter innan du tänker säga något.

Uppmuntra henne att äta svår mat med fingrarna. Detta tränar finmotoriken och gör det lättare för henne att senare hantera kniv och gaffel. Tjata inte på henne att hon måste äta mycket. Är hon mätt, låt henne gå och leka.

Det är bra att ha egna tekniker för att inte bli arg och upprörd när man till exempel är trött. Räkna till tio, ta en dusch eller låt någon annan vuxen ta över. För det du lär vidare när du skriker eller hotar henne är ju just detta -att skrika och hota. Barn tar efter det vi gör, inte det vi säger de ska göra. Lycka till!

Nanny Annelie