Pappa lika bäst som mamma

RELATIONER

Nu ska alla nyfödda i Sverige få en present av facket.

Det är senaste vapnet i kampen för delad föräldraledighet.

Foto: Mats Strand
kompisar Ludvig Andersson, sex månader, och Victor Hansson, fyra månader, provar sina nya haklappar.

Det dröjer 18 år innan mammor och pappor tar lika mycket föräldraledighet om det går med dagens takt. Det har TCO, Tjänstemännens centralorganisation, räknat ut.

Får en haklapp

TCO har länge propagerat för att papporna ska ta halva föräldraledigheten. Den nya idén är att nå föräldrarna på BB över hela landet. De får en broschyr som uppmuntrar till att dela lika, och en liten haklapp. På ena sidan står "Mamma är bäst, på den andra "Pappa är bäst". Mammasidan är ljusblå och pappasidan är rosa -något som fick tryckeriet att ringa och undra om det var fel på beställningen.

Lika ansvar för båda

- Haklappen är en liten påminnelse om att pappor också är föräldrar, och att lika ansvar är av jättestort värde både för barnen och föräldrarna, säger Sture Nordh, TCO:s ordförande.

Han var själv pappaledig tre månader - något som var mycket ovanligt för 22 år sedan. Men han ångrar att det inte blev längre.

- Jag har aldrig hört någon pappa i min generation som ångrar att de var hemma för mycket med sina barn. Däremot hur många som helst som känner det motsatta.

1995 kom första pappamånaden

Cecilia Gustavsson