Tjocka mödrar får tjocka barn

Näringsexperten: ”Man ska inte äta för två när man är gravid”

RELATIONER

Mödrar som är överviktiga kan få barn som drabbas av livslång övervikt. Detta visar en studie gjord vid Harvard University, berättar VG.

Foto: AP

I den amerikanska studien ingick 770 mödrar. De delades in i tre grupper; de som lägger på sig för lite under graviditeten, de som ökar normalt i vikt och de som lägger på sig för mycket. Det visade sig att mödrar som redan är tjocka, eller lägger på sig för mycket extravikt under graviditeten, får barn som i högre grad blir överviktiga redan vid tre års ålder.

Enligt riktlinjerna från US Instiute of Medicine är det normalt att lägga på sig mellan 12 till 16 kilo när man är gravid. I Sverige finns dock inga sådana riktlinjer ännu.

Ond cirkel

Professor Tore Henriksen, överläkare på Rikshospitalet i Oslo:

- Problemet är stort här i Norge och kan komma att påverka generationer av mammor fram över.

I Norge har man haft en tredubbling av övervikten hos unga kvinnor och de hamnar i en ond cirkel eftersom detta i sin tur kan påverka deras barns vikt.

Klassproblem

Professorn menar att det är ett klassproblem:

- Vi har märkt att kvinnor med högre utbildning tar till sig hälsoråd snabbare och också går ner i vikt snabbare jämfört med de som är lågutbildade.

I västvärlden kan dock fokus på vikten bli för stor och många kan pressa sig för hårt för att gå ner så snabbt som möjligt efter graviditeten.

Näringsfysiologen Kari H. Bugge tycker att det är viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med näring om man försöker hålla nere vikten under graviditeten.

Hon tycker inte att man behöver inte äta för två personer, det är viktigare att få i sig näring än en massa onödig energi. Hon avslutar med ett par handfasta råd,

- Ät mer grönsaker, fisk och magert kött. Skippa läsken och sötsakerna och sluta inte att träna bara för att du är gravid.

Snabbfakta om övervikt i Sverige:

Katarina Lundberg