Hjälp, jag älskar ett av mina barn mer

Tvåbarnsmamman Lotta om de förbjudna känslorna för döttrarna

RELATIONER

Lotta älskar sin ena dotter mer än den andra.

Trots att flickorna är lika varandra – både till sätt och utseende.

Foto: GETTY IMAGES
KÄNSLOR VI SKÄMS FÖR. ”Men det är inget konstigt att vi känner olika för olika barn”, påpekar barnpsykologen Malin Alfvén. Personerna på bilden är inte de som förekommer i artikeln.

När Lotta blev gravid var hennes första tanke: ”Jag vill inte”. Hon hade varit tillsammans med Peter i ett halvår, de planerade en långresa, ett barn var otänkbart. Lotta bokade tid för abort.

– När dagen väl kom, var det inte lika självklart. Jag kunde inte ta bort barnet, berättar Lotta.

Peter ville verkligen inte bli pappa, men konstaterade bara: ”Du gör som du vill.”

Andra planerat

Barnet föddes – en flicka som fick namnet Alice.

– Babyn var inte välkommen och jag kände mest att det var sådan uppoffring att ta hand om henne.

När lillasyster Alva föddes tre år senare var hennes känslor mycket varmare.

– Hon var helt planerad, jag såg fram emot att få vara hemma med henne och njöt verkligen av babystunderna. Både min man och jag känner att kärleken till lilltjejen är helt annorlunda, säger Lotta.

På vilket sätt är den annorlunda?

– Jag omhuldar henne mer, slår hon sig tröstar jag henne fortare, hon får sitta i knät längre. Jag ignorerar inte storasyster, men hon får inte samma tröst som lillasyster. Och jag ”känner” verkligen med lillasyster om hon är ledsen eller har ont, men har svårt att ta till mig storasysters känslor. Jag slätar över: ”Det där var väl inte så farligt, sluta nu att gråta”. Jag kan inte vara den kärleksfulla mamman till Alice, men det är så lätt när det gäller Alva. Det känns dock inte som att Alice märker något, jag är noga med att inte göra skillnad utåt.

Är flickorna väldigt olika?

– Nej, de är faktiskt som kopior både till utseendet och sättet.

Så varför älskar du Alva mer än Alice?

– Jag tror inte vi var mogna för att få barn så tidigt i vårt förhållande. Vår ”egentid” tillsammans tog slut i förtid när vi fick barn. Känslorna gentemot Alice är fortfarande komplicerade, medan kärleken till Alva är helt villkorslös.

Pratar du och din man om detta?

– Nej, vi har aldrig diskuterat hur vi känner, men jag tror att vi båda vet hur den andre tycker. Jag skulle aldrig erkänna det för någon.

FOTNOT: Personerna i artikeln heter egentligen något annat.

Erika Scott