”Vår son bråkar på dagis”

Nanny AnneLie svarar på läsarnas frågor

RELATIONER

Hej! Vi har en son som är 4 år. Han hamnar ofta i konflikter på dagis. Enligt dagispersonalen är han viljestark, impulsiv och ibland kastar han saker på andra när han blir arg, eller så knuffas och slåss han. Vissa dagisbarn är lite rädda för honom.

Han är tidig i språket och är en mycket klok kille som är väldigt aktiv och fysisk. Vad kan dagis och vi som föräldrar göra för att bryta detta mönster? Dagispersonalen försöker fokusera på det positiva och berömmer så mycket som möjligt.

En mamma

Tala med förskolepedagogerna om hur de hanterar konflikterna. Det är deras arbetsuppgift. Att uppmärksamma barn som har problem med sin roll i gruppen är viktigt.

Er kille som är verbal och framåt måste kanske lära sig att ta hänsyn, vänta på sin tur osv. Det är bra att hjälpa till med spel och lekar där man övar detta.

För dig som förälder gäller att alltid finnas med i närheten när han leker med kompisar. Gå in direkt och bryt när det blir bråk. Om han slåss får du/ni plocka bort honom ur leksituationen en stund. Det är det värsta ”straffet” man som vuxen kan ge ett barn. Ta honom till er och försök prata er fram till varför han gjorde det. Fråga lite vad som gjorde honom så arg, ledsen eller frustrerad. När situationen känns lugn igen kan du fråga om han vill återgå till leken.

Denna punktmarkering får inte bli övertydlig och uthängande.

Nanny AnneLie