Hur kom jag in i din mage?

Så gör du sexpratet odramatiskt – sexologen Linn Heed vägleder

Foto: Katrin Jacobsen
Att barn är frågvisa är inget nytt. Ändå står många handfallna när de verkligen viktiga – och jobbiga – frågorna kommer.
RELATIONER

En dag är det dags.

Din 5-åring kommer hem från dagis och undrar: Vad betyder knulla?

Hur bemöter du som förälder det?

- Ta barnets nyfikenhet på allvar och svara så ärligt som möjligt, säger Aftonbladets sexolog Linn Heed.

Aftonbladets sexolog Linn Heed.

Att prata öppet om sex är inte det allra lättaste. Att prata sex med sitt barn är ännu svårare. Ja, till och med så svårt att många föräldrar helt enkelt undviker att ta upp ämnet helt och hållet. ”Låt barn vara barn” heter det. Men barn har också en egen sexualitet och drift som förtjänar att tas på allvar.

Svara enkelt och sakligt

– Barns sexuella lekar och upptäckarglädje är en övning inför den vuxna sexualiteten. Därför är det viktigt att lyssna och ta deras nyfikenhet på allvar. Var ärlig och utgå från deras egna frågor. Och svara så enkelt och sakligt som möjligt. Om du tycker det känns svårt att avgöra hur mycket du kan berätta – ha som utgångspunkt att barnen själva anger

nivån på det de undrar, säger sexologen Linn Heed.

När är rätt tillfälle att prata med sitt barn?

– Man ska inte påtvinga barnet något som han eller hon inte är moget för. Däremot kan du i en kärnfull replik visa att du gärna lyssnar, att du själv varit ung och haft tusentals funderingar kring kroppen. Gör det odramatiskt, när tillfället faktiskt kommer naturligt. Det kan vara när barnet själv berättar om något som hänt i skolan som berör kropp, sexualitet eller barntillverkning. Humor kan också vara befriande.

Portionera ut samtalet

– Många barn blir generade om samtalet blir för ”allvarligt”. Kanske går ni in i bokhandeln och passerar hyllan med kärlek och barnafödande och hittar boken ”Ett barn blir till”. Frågan ”Vet du hur barn blir till?” kan bli inledningen till ett bra samtal. Var inte rädd för att göra fel, barnet vägleder dig om det blir för laddat och känsligt.

– Tona då ned och vänta in nästa tillfälle som känns naturligt. Ibland måste det få komma i små smältbara doser, och inte ett enda långt allvarligt vuxensamtal, säger Linn Heed.

Ska man kommentera sexscener på tv?

– Du känner ditt barn och ser hur det reagerar på scenerna. Blir han eller hon förundrad och öppnar upp för en kommentar så kan det vara på sin plats att faktiskt ta upp vad det handlar om. Andra barn verkar tämligen oberörda och då finns ingen anledning att kommentera det.

Be om hjälp

Tillhör du trots allt den skara föräldrar som inte får fram ett endaste ljud när ordet sex kommer på tal kan det vara en idé att överlåta snacket åt någon annan. Som vuxen kan du ta ansvar på olika sätt, poängterar Linn Heed.

– Du kan till exempel berätta för ditt äldre barn att ungdomsmottagningen finns, ge telefonnummer och tala om att det är okej att ställa frågor kring kroppen, sex och kärlek. Det viktiga är att visa att du bryr dig.

Snopp- och snippaböcker som kan ge lite hjälp på traven

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM