Kostner är gravid – missar OS

”Nästa utmaning är att vara mamma”

RELATIONER

Hemmanationen Italien förlorar ett av sina OS-hopp. På tisdagen meddelade den trefaldiga OS-medaljören Isolde Kostner att hon lägger ner sin alpina karriär.

Orsaken är att hon är gravid.

Foto: CLAUDIO SCACCINI/AP

Silvermedaljören i störtlopp från OS i Salt Lake City, Isolde Kostner, lägger av med idrottandet. Hon meddelade sitt beslut på tisdagen, bara en månad innan OS på hennes hemmaplan i Torino.

– Min karriär som skidåkare slutar här. Jag tänker inte delta i OS eftersom jag är med barn och därefter kommer min stora utmaning att vara moder snarare än att jaga guldmedalj, säger den 30-åriga italienskan till sin hemsida.

Förutom silvermedaljen i senaste OS, har Kostner två OS-bronsmedaljer, ett i störtlopp och ett i Super-G från Lillehammer 1994. Hon är Italiens bästa kvinnliga utförsåkare någonsin. Hon har vunnit störtloppsvärldscupen både 2001 och 2002 och är dessutom tvåfaldig världsmästare i Super-G.

Damernas störtlopp i Turin-OS är förlagt till den 15 februari i Sestriere. Där vann Kostner en av sina världscupsmedaljer.

– Jag tackar Gud för den här vackra och helt oväntade gåvan även om den kommer vid en tillfälle som många kan anse olägligt, säger Kostner.

– Den ånger jag känner är för alla er som trodde på mig och som har gett mig stöd under alla dessa år och särsklilt i förberedelserna för OS.

Senast Isolde Kostner tog medalj i en tävling var i februari förra året. Då blev hon tvåa på hemmasnö i San Sicario.

Gaetano Coppi, ordförande för det italienska skidförbundet Fisi, beklagar Kostners återbud.

– Det är sorgligt eftersom en av de största stjärnorna Italien har haft ger upp. Hennes vinster i OS, VM och världscupen visar hur viktig hon har varit för vintersporten.

Landslagstränaren Flavio Roda var besviken att förlora ett av landets medaljhopp.

– Jag är ledsen att jag inte kan ha en idrottare som hon i vårt hemma-OS. Hon var en av de italienska damskidåkarna med medaljchans.

– Men att bli mamma är en viktig ambition för vilken kvinna som helst, och jag kan bara önska Isolde det bästa för framtiden.

Sportbladet - TT