”Använd inte barnen som vapen”

När Mats skilde sig rasade allt — nu ger han råd till andra

1 av 2 | Foto: Getty Images
Vill ha både mamma och pappa Barn används ofta som slagträn när separationssåren smärtar som mest. Kompromisser föräldrarna emellan är viktig för att barnen ska bli så lite lidande som möjligt.
RELATIONER

Föräldrarådgivaren Mats Klasson borde vetat bättre. Men vid skilsmässan gick hans ilska mot exfrun ut över sonen.

– Jag blev också en förvirrad, förtvivlad och desperat förälder, säger han.

Nu har han skrivit en handbok för separerade föräldrar.

Närmare hälften av alla äktenskap går åt pipsvängen. Ännu fler samboförhållanden spricker.

Ofta används barnen som schackpjäser när separationsåren smärtar som mest.

Att uppträda respektfullt och samarbeta med sin före detta partner är inte alltid så lätt.

– Ofta tycker båda föräldrarna: ”Det är bara jag som kompromissar! Du får ALLTID som du vill”, säger föräldrarådgivaren Mats Klasson.

Han känner väl igen besvikelsen och ilskan. Efter tio år med samma kvinna, ville han själv separera. Under skilsmässans känslostormar tänkte varken han eller exfrun på att deras konflikter mest drabbade sonen Gabriel.

– Med min utbildning och yrkeserfarenhet tyckte jag att jag hade verktygen, att jag var väl rustad och borde veta hur jag skulle agera. Men jag reagerade som alla andra, jag blev också en förvirrad, förtvivlad och desperat förälder när jag skulle kämpa för mitt barn och mig själv, säger Mats.

Skrev dagbok

Den egna krokiga vägen ur skilsmässan blev grunden till ”Handbok för separerade föräldrar” (Informationsförlaget). I boken ger Mats råd hur skilda föräldrar får det viktiga samarbetet kring barnen att funka, behåller respekten för varandra och undviker de värsta misstagen.

Han delar också generöst med sig av sina egna nakna dagboksanteckningar och ärliga reflektioner från den jobbigaste tiden.

– Det är en bok jag själv saknade när jag skilde mig, säger han.

Till att börja med var separationen ganska harmonisk. Det bestämdes utan uppslitande diskussioner att sonen Gabriel skulle sova tio nätter i månaden hos Mats. Pojken var då knappt två år.

– Jag längtade hela tiden, eftersom jag var van vid att ”ha honom” 100 procent, berättar Mats.

När han föreslog växelvis boende satte sig exfrun på tvären.

– Det var vår första tydliga konflikt, säger Mats.

Bitterheten, besvikelsen och ilskan kom upp till ytan. Mats beskriver tiden som en negativ spiral som blev allt svartare och snurrade allt fortare. När exfrun träffade en ny man, vällde andra starka känslor fram, som Mats inte riktigt rådde över.

– Det fanns nu en styvpappa i Gabriels liv, när JAG ville vara den enda pappafiguren för honom. I efterhand förstår jag också att jag inte helt hade klippt mina känslomässiga band till min expartner, säger Mats.

Allt oftare använde han ”det blir dåligt för Gabriel” som argument mot mamman. I själva verket handlade det mer om att förändringarna i Gabriels liv var mindre bra för Mats själv.

– Jag ville veta mer om hur deras liv såg ut, vad Gabriels styvpappa jobbade med, vad de gjorde tillsammans. Min exfru ville inte berätta ”för att värna sin nya familj”, vilket gjorde mig frustrerad. I dag förstår jag att hon kände så.

Konflikten allt större

Ironiskt nog var det Gabriels styvpappa som såg till att Mats fick igenom sin önskan om växelvis boende. Styvpappan hade själv barn med sin förra fru och barnen bodde lika mycket hos honom som hos sin mor.

– Plötsligt förstod min exfru att Gabriel behövde mig lika mycket som henne, säger Mats.

Men när hon berättade om sitt husköp i en förort längre bort, brast det igen för Mats. Han ville inte att Gabriel skulle byta dagis eller börja skolan på för stort avstånd från honom. Att han själv skulle flytta var otänkbart.

Konfliktspiralen blev allt mörkare, snurrade allt fortare. Föräldrarnas kontakt var frostig, de kunde knappt kommunicera, skickade elaka mejl, möttes i familjerätten och småhotade varandra: ”Jaha, då får vi gå till domstol”.

Ändrade sig

Mats kan inte sätta fingret på när föräldrarelationen började bli bättre, men ett tydligt minne är från den dag som Gabriel vill visa honom sitt rum i det nya huset.

– Jag hade inte en gnutta lust, ville inte se deras tomtebolycka. Men Gabriels besvikna ansikte, hans sårade uttryck, gjorde att jag ändrade mig. Jag förstod att jag hade vägrat att se Gabriels nya hem.

Den trista spiralen vände långsamt. Mats och hans exfrus iskyla mot varandra började tina.

Kort därefter fyllde Gabriel fem år. Födelsedagen firades hemma hos Gabriels mamma och styvpappa. Mats var med, något som hade varit otänkbart bara ett par månader tidigare.

I dag har han och Gabriels mamma ett mycket väl fungerande och positivt samarbete. Och trots att tiden efter skilsmässan var smärtsam och jobbig, tycker Mats samtidigt att den var oerhört lärorik.

– Skilsmässan, konflikterna och kriserna har på många sätt gjort mig till en bättre pappa och mognare människa, säger Mats och tillägger:

– Det ÄR svårt att separera om man har barn. Det SKA vara svårt.

Sex råd från Mats Klasson

Läs mer

Erika Scott