Liten och och lätt att ta med sig på resan

Stort test av tio smarta paraplyvagnar

1 av 2
Gwyneth Paltrow och Christy Turlington gillar också paraplyvagnar.
RELATIONER

Den ihopfällbara paraplyvagnen är smart och lätt att ha med sig när vagnen inte får ta så stor plats.

Aftonbladet har testat vagnar för både mindre och större barn.

Den lilla paraplyvagnen hävdar sig bra i konkurrensen från större joggingvagnar och sulkys.

Den är fortfarande oöverträffad på resan, särskilt för lite större barn som inte behöver sitta så skyddat. Vissa modeller av paraplyvagn­arna erbjuder utökad komfort och bättre skydd mot vårt svenska klimat.

Ingen liggvagn

Några gör till och med anspråk på att fungera som liggvagn, men där tycker vi att det är en bit kvar till den säkerhet och komfort en vanlig kombivagn kan erbjuda. Bättre då att köpa en enkel och billig paraplyvagn som komplement till en stadigare, mer ombonad joggingvagn eller kombivagn.

Fälls ihop på längden

Här testar vi tio paraplyvagnar, som alla har gemensamt att de fälls ihop på längden till ett paket som tar ganska lite plats i anspråk. Samtliga har dubbla, hårda plasthjul där det främre hjulparet antingen kan svänga fritt eller låsas i färdriktningen.

Hjulen bromsas individuellt och bromsreglagen är oftast i vägen då man ska uppför eller nedför ett trappsteg eller en ramp. De billigaste modellerna har förutom hjul och ram bara en fast sits och två enkla handtag, medan de mer påkostade har tillbehör som sufflett, stuvutrymme med mera.

Fördelen med paraplyvagnen är alltså att den tar mindre plats och är lättare att bära med sig än andra typer av vagnar. Ändå är det bara ett fåtal modeller som har någon form av bärhandtag på ramen.

Marcus Bergh, Smartson