Vår treåring klänger på pappa

RELATIONER

Vår treåring gnäller och klänger hela tiden på sin pappa, som inte ens får gå på toaletten själv. Han vägrar dessutom äta själv när pappa sitter med vid bordet. När han blir matad får han kväljningar. Vad ska vi göra?

Mkt trött mamma

Det är alldeles för vanligt att föräldrar inte samspelar kring barnen. Det leder till att de små blir förvirrade. Er son vill få uppmärksamhet av pappa, men han känner bara ett sätt – det här gnälliga beteendet. Pappa måste visa den lille hur han ska bete sig. Det är något barn måste lära av föräldrar och andra vuxna. När pappa ska gå ut ur rummet säger han till sonen: ”Nu går jag till köket, ska du följa med?”

Då förstår pojken att pappa inte försvinner. När pappa går på toa så berättar han det. Träna i flera dagar på bara det här. När ni ska laga mat så berätta: ”Nu ska vi göra mat, och jag behöver hjälp med att duka, diska, skölja sallad” eller annat.

Visa att sonen behövs. Gör det mysigt vid matbordet, ljus, servetter och avstängd tv. Att kräkas är ett sätt att få uppmärksamhet som jag tror försvinner om ni får det mysigt vid måltiden. När han har lyssnat, eller gör bra saker, så talar ni om att han är jätteduktig, och att det är bra att ni hjälps åt.

Märker ni att grabben är trött och att det ofta är då han gnäller, så förebygg genom att ta honom i knäet och tala om att ni tycker om honom INNAN han söker bekräftelse genom att gnälla.

Nanny Eva

ARTIKELN HANDLAR OM