Så pratar du blommor och bin med ditt barn

Föräldraguide ålder för ålder

RELATIONER
Foto: Digital Vision
Berätta för tioåringar var de kommer ifrån och hur de kom till på ett kärleksfullt sätt.

3 ÅR

Varför har du inte någon snopp?

Säg så här: ”Pojkar har snopp och flickor har en snippa”. Viktigt att benämna och låta barnet få ett ord för sitt kön redan från början.

Varför har du en bebis i magen?

Säg så här: ”Bebisar växer i magen. Bebisar växer av mamma-ägg och pappafrön. Bebisen växer i magen under lång tid”.

Varifrån kommer bajset, mamma?

Säg så här: ”Vi äter och dricker och kroppen tar upp mat. Allt som vi inte behöver gör kroppen sig av med. Kisset kissar vi ut genom ett litet rör som finns vid snippan/snoppen och bajset bajsar vi ut genom stjärten”.

6 ÅR

Vad betyder knulla?

Säg så här: Förklara lugnt och odramatiskt. ”Det är när två personer tycker om varandra och ligger nakna och kramas”. Du behöver inte gå in på det tekniska. Det är viktigt att lyssna och ta barnets fråga på allvar!

Hur kom jag in i din mage?

Säg så här: Förklara skillnaden mellan snoppar och snippor och att pappor har frön i sin pung och att dessa frön behövs för att ett litet ägg och sedan en bebis ska kunna växa i mammas mage. Berätta att bebisen föds genom snippan.

Hur kom jag ut mellan dina ben?

Säg så här: ”Snippan är väldigt elastisk, som en gummisnodd ungefär”. Du kan till och med vara så pedagogisk att du visar och låter barnet pröva att tänja ut en gummisnodd: ”Här kan en liten bebis komma ut genom snippan”.

10 ÅR

Varför blöder mamma från snippan?

Säg så här: ”Varje månad lossnar det ett ägg. Om inte pappafröet (spermier) når mammaägget så kommer ägget och bebisbädden inne i magen att blödas ut, för att nästa månad lossna ett ägg”. Rita gärna och beskriv enkelt. Förklara att det är helt naturligt och att det inte är blod på det sättet att man har gjort sig illa.

Vad är runka?

Säg så här: ”Man kan smeka sig själv, ta på sig själv så att det känns skönt.” Skuld- och skambelägg det inte. ”Flickor har en liten kärleksknapp som man kan smeka och pojkar kan ta på sin snopp så att det känns skönt”. Förklara att det är helt okej att pilla och onanera, men att detta är något som man gör för sig själv. Undvik att säga att onani är dåligt.

Var gjorde du och mamma mig?

Säg så här: Berätta och ge en fin och kärleksfull beskrivning av var (plats) och när. Visa gärna kort på den gravida magen och de första bebisfotona. Alla barn gillar att höra berättelsen om sitt ursprung. Få barnet att verkligen känna sig efterlängtat och önskat.

Källa: Linn Heed