”Sextiotusen fans är en lek i jämförelse”

Tidigare fotbollsproffset Magnus Hedman om pappalivet

RELATIONER
Magnus Hedman Före detta fotbollsproffs, numera hemmapappa. Här med barnen Lancelot, 5, Tristan, 1 och Magdalena Graafs son, Isaac, 10.

Har man som man fattat vad det egentligen innebär att vara hemma med barn, hundar, tvätt, städning och alla övriga saker som bara måste funka? Svaret i mitt fall, och säkert många andras, är garanterat NEJ! Att stå inför sextiotusen galna fans är en barnlek i jämförelse – om man nu kan jämföra två så skilda livssituationer.

Tidig morgon, Magdalena är iväg och skriver bok. Tristan, 1, vaknar som vanligt upp vid sex med världens största leende.

Lancelot, 5, bad mig kvällen innan att Tristan skulle väcka honom direkt när Tristan ska få sin välling. Lancelot är den enda människan jag känner som vill bli väckt genom att bli dragen i håret och slagen i ansiktet av en ettåring. Tristan blir överlycklig när han ser sitt ”offer” och skriker ”babba” och drar sedan storebror i håret.

”Hej Babba” säger Lance och öppnar sitt täcke så att Tristan får ”en mysig plats” att dricka sin välling på. Medan de två liven ligger och gosar ska Isaac, 10, väckas.

– God morgon gubben, time to wake up.

– Kan jag bara få ligga fem minuter till?

– OK, sen får du gå upp.

Nu gäller det att hinna få fram kläder, släppa ut hundarna, tappa upp ett bad, fixa ungarnas lunchboxar. Ja, just det ja, jag kanske ska ha kläder själv? Jag får dra på mig något, bara.

OK, dags för ett bad. Lance gnäller för att Isaac får sova längre. Konstigt att syskon alltid är blixtsnabba på att påpeka om den andra får något som är lite för bra. Isaac väcks och kommer in till badrummet grymtandes och hoppar in i duschen. Efter att kläderna satts på är det frukost som i dag råkar bli flingor och mjölk. Jag måste bli bättre på att ge dem variation! Alltid dessa flingor, de kommer att spy av bara tanken om fem år.

Lite tecknad film blir perfekt nu, för då hinner jag fixa till mig själv. Vem säger att barn tittar för mycket på tv? Tack för hjälpen skulle nog jag snarare säga, i alla fall nu.

Bebisskrik! Jag hann nästan få på mig båda strumporna?

– Kom killar så går vi upp på övervåningen och borstar tänderna. Ni kan väl leka lite i Isaacs rum medan pappa sätter på sig kläderna?

Puuh, jag hann. Dags att åka till skola och dagis nu, lite sen men jag hinner. Kommer in i Isaacs rum och möts av en fruktansvärd lukt. Hundbajs! Isaac har haft valpen Nisse i sitt rum under natten. Olyckan har skett i hörnet där lilla Tristan står och leker med en bil.

OK, hoppas inte Tristan fått något på sig nu??

Höger knä, arm och hand har bytt färg och lukt så det är bara att springa in till badrummet och tvätta av honom samt byta kläder. Stanken sitter kvar när han är färdigbytt. Shit! Jag har fått min höft nersmetad när jag bar upp honom? 20 minuter sena är vi på väg.

Varför är aldrig Magdalena sen eller stressad på morgonen? Enkelt! Hon planerar på ett sätt som en annan inte riktigt tagit ombord än.

Faktum kvarstår dock, att vara förälder ska inte vara enkelt. Det ska vara utmanande och låta oss utvecklas tillsammans med våra barn och sysslor hemma. Erfarenheten har återigen visat sig vara ovärderlig.

Magnus Hedman

ARTIKELN HANDLAR OM