Pappa vill ha fler – mamma säger nej

Pappa Bitte vill fylla familjens minibuss med bebisar

Foto: MATHS BOGREN
Pappa Bitte Appelqvist, här med barnen Wilma, Smilla och Albin, längtar efter fler barn som kryper omkring på golvet. Mamma Stine tycker att tre barn är alldeles lagom.
RELATIONER

Var tredje pappa vill ha tre eller fler barn.

Bitte Appelqvist, 45, är en av dem.

Först ville han fylla bilen – nu vill han fylla minibussen. Men hans fru säger nej.

Många män längtar efter en större barnaskara. Men ibland säger kvinnorna stopp – och det är de som har veto.

Dagens kvinnor får 1,75 barn i genomsnitt, enligt Statistiska centralbyrån. Enligt en undersökning på aftonbladet.se vill drygt hälften av papporna ha två barn. 26 procent vill ha tre, och var tionde man vill ha fyra eller fler.

Ulf ”Bitte” Appelqvist tillhör de senare. Han och hustrun Stine, 34, har Albin, 11, Wilma, 8, och Smilla, 5. Men han vill inte sluta där.

– Fem är en trevlig siffra! Jag har alltid tänkt att jag vill ha full bil. Nu har vi skaffat en liten buss, så det får plats fler.

Så fort Smilla blev så stor att hon tultade omkring och började prata kände Bitte suget efter en bebis. Han har erbjudit sig att ta all föräldraledighet, alla nätter och gå ner i arbetstid.

– Jag skulle alltid vilja ha ett riktigt litet barn i huset, någon som kryper omkring på golvet. Jag saknar småbarnstiden. Det har inte ens varit jobbigt att gå upp på natten.

– Många tycker att barn hindrar. Det förstår inte jag. Det är så otroligt häftigt att bara kunna göra dem, att de här små människorna kommer från oss! Man kan undra varför folk inte skaffar tjugo stycken. Sedan är det trots allt kvinnan som bär dem.

Det är ju det. Och Stine tycker att tre är alldeles lagom. Båda jobbar heltid – hon med turism och Bitte med unga och musik.

– Det är jättemysigt med barn, men vardagen blir för tung med fler. Allt det praktiska, gympapåsar, aktiviteter, skjutsningar? Stressnivån skjuter i höjden när jag tänker på det. Dessutom tar det tid att få normala proportioner efter en graviditet.

Bitte förstår hennes argument. Men han tycker att det känns ledsamt att höra ett klart nej.

– Det känns som en sorg, att ha avslutat det kapitlet i sitt liv. Jag vill gärna hålla det öppet. Det här är ingen kris för oss, men vi tar upp det då och då.

Att många kvinnor säger nej till fler barn för att männen tar för lite ansvar hemma tycker Bitte är självklart. Stine och han delar.

Tror du att din barnönskan kommer att försvinna?

– Nej. Det kan hända att man fysiskt inte orkar med, att vi blir sjuka – då är det en sak. Annars förstår jag inte hur någon kan tycka att det är tillräckligt med barn. Det är klart att jag också blir arg och galen ibland, men nästan alltid är det bara mysigt.

”Jag vill ge barnen en bra människosyn”

Cecilia Gustavsson