”Jack är döpt efter Lundell”

RELATIONER

I tv-rutan är hon en vinnare – men som mamma är det svårare att alltid vara bäst.

Jessica Almenäs önskar att hon kunde oroa sig lite mindre.

Och att sonen Jack i framtiden inte ska behöva skämmas över sin mamma när han idrottar.

Foto: Börje Thuresson
Programledaren Jessica Almenäs började jobba igen redan två månader efter sonen Jacks födelse.

1. Är det en Lundellvurm som döljer sig bakom namnvalet Jack?

– Ja, det är det faktiskt. Jag är ett jättestort Ulf Lundell-fan, men inte Johan. När jag spelar Lundell hemma så skriker han ”stäng av den där skiten!”, men jag tror att jag lyckades smyga in namnet i diskussionen utan att han tänkte på kopplingen.

2. En av dina arbetskompisar föreslog att du skulle döpa sonen till Judas. Hur tror du Jacks framtid skulle arta sig om du nappat på det?

– Inte så bra. Man måste ge honom en ärlig chans i alla fall. Jag och Johan hade bestämt oss för att namnet skulle börja på ”j” och fick många förslag. Jesus var ett. Järvsöfaks, som är en känd travhäst, var ett annat.

3. Som gravid kunde du känna panik över att det växte en liten människa i din mage. Vad ger dig vardagspsykoser i dag?

– Jag är en väldigt stissig person och kan oroa mig mycket över massor av saker. Till exempel att Jack ska bli överkörd av en bil på gatan eller att det ska hända mig något så att han måste växa upp utan sin mamma. Men det där tror jag är ganska vanligt.

4. Du har spelat basket på elitnivå, jobbar med trav och är gift med en sportjournalist. Betyder det att ni om tio år kommer att vara idrottsföreningens värsta skräck vid sidlinjen?

– Det är stor risk för det. Jag är jätteengagerad, både på planen och vid sidan om. När min syrra, som är tio år yngre, spelade basket så var det jag som skrek högst i hela hallen under matcherna. Vi får se hur det blir med Jack. Det är klart att vi vill att han ska hålla på med sport, men det väljer han givetvis själv. Fast vi har redan börjat introducera bollar.

5. Du har sagt att du har vinnarskalle. Hur blir man bäst på att vara mamma?

– Det vet jag inte, men eftersom jag lätt får prestationsångest så kan det vara ganska mycket ångest förknippat med mammarollen. Man tycker aldrig att man duger och vet inte om man gör rätt. Hur stimulerar man en bebis? Det är jättesvårt. Vad ska man göra med honom? Man försöker ju leka, men de lekarna som han kan vara med i tar slut ganska snabbt.

Ibland tänker jag att han är understimulerad.

6. Du är själv skilsmässobarn. Gör det att du kommer att jobba extra hårt för att hålla ihop ditt eget förhållande?

– Jag var 20 år när mina föräldrar skildes. Det var jättejobbigt, men jag växte ändå upp i en familj med två föräldrar och tror att jag kommer att göra allt för att hålla ihop min egen familj. Ens bakgrund tror jag är viktig för hur man själv resonerar. Men naturligtvis finns det en gräns för när det inte är bra för någon att vara kvar i en relation, men där hoppas jag att jag aldrig hamnar.

7. Du jobbade redan två månader efter Jacks födelse. Vad fick du för reaktioner?

– En del tyckte att det var jättebra att man fortsatte med det man gillar. Jag har också fått en del mejl och brev från tittare som tycker att jag borde vara hemma och ta hand om min son i stället för att jobba. Men så länge Jack inte tar skada så ser jag inget hinder med att jobba. Han brukar vara med och sitta i kulisserna när jag har sändning – och det verkar han gilla.

8. Du går på trav även privat. Hänger sonen med då?

– Absolut, han var på en travbana första gången när han var tio dagar gammal. I dag har han redan varit på åtta, nio travbanor. Vi brukar ta oss ut till Solvalla när vi är lediga och Jack har redan klappat min älsklingshäst Scarlet Knight.

9. Vad har du tvingats prioritera bort det senaste halvåret?

– När man både jobbar och har en liten bebis så blir det sociala livet lidande. Jag träffar inte mina kompisar lika ofta och gör sällan saker på kvällarna. Tidigare var jag och Johan ofta ute och käkade. Nu måste vi börja laga mat. Det är en helt ny värld, men det är väldigt mysigt att vara hemma med sin bebis.

10. Har du och Johan hela hyllor fulla med videoband från era tv-sändningar som ni kommer att plåga Jack med i stället för diabilder från semestern?

– Nej, det har vi inte. Jag tror inte att vi har ett enda videoband hemma från någon av våra sändningar. Så jag tror nog att Jack slipper sitta och titta på tio år gamla travsändningar.

Fastnar framför ”Lost” och ”Idol”

Jessica i TV 4:s ”Vinnare”.

Antingen eller

Andreas Utterström