Japaner hinner inte göra barn

Minister uppmanar folket att ta semester

RELATIONER

Japanerna jobbar för mycket och föder för få barn.

– Ibland kommer jag till jobbet klockan fem på morgonen och är inte klar förrän klockan två nästa morgon, säger Terumasa Yoshida.

Nu uppmanas japanerna att ta ut i alla fall hela sin betalda semester.

För första gången sedan andra världskrigets slut minskade förra året Japans befolkning med 19 000 personer.

I år räknar hälsoministeriet med att barnafödandet kommer sjunka från 1,28 till 1,26 barn per par.

Orsak: Japanerna jobbar för mycket.

– En hektisk dag kommer jag till jobbet runt klockan fem på morgonen och är inte klar förrän klockan två morgonen efter, säger Terumasa Yoshida, 57, till brittiska The Guardian.

Struntar i semestern

– Det är inte det att vi inte vill gå hem - vi kan helt enkelt inte. Vi måste tänka på de andra vi jobbar med. Jag vet att det är ett väldigt japanskt sätt att tänka, men så är det.

Enligt The Guardian har japanerna inte bara väldigt långa arbetsdagar. De struntar dessutom i semestern. Genomsnittsjapanen tar bara ut hälften av den betalda ledigheten på 18 dagar.

Nu uppmanar den ansvarige ministern Kuniko Inoguchi företagen att bli snällare mot sina anställda - så att de får tid över till att skaffa barn.

Kamp mot klockan

– De kommande fem åren är kritiska. Vår andra babyboom-generation kommer bara vara i 30-årsåldern några år till. Så det är en kamp mot klockan, sa ministern i en intervju.

Och nu är en lag på gång som ska tvinga de japanska företagen att begära av de anställda att ta ut hela sin semester.

– Vi måste försöka avskräcka folk från att jobba för mycket så att de bättre kan balansera arbets- och familjelivet, sa Japans hälso- och välfärdsminister i ett uttalande nyligen.

Johanna Melén