Nätterapeut ska hjälpa utnyttjade ungdomar

RELATIONER

Malmö

Sexuellt utnyttjande via nätet ger skador även utan fysisk kontakt.

Nu skall en nätterapeut hjälpa barn och ungdomar och samla kunskap om utnyttjande via nätet.

Huvudman för det nya nätombudet blir landstinget i Östergötland och BUP Elefanten i Linköping, den enda barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i landet som specialiserat sig på sexuellt utnyttjade barn.

- Vi måste lära oss mer om hur internet fungerar ur de här aspekterna, hur ungdomar använder internet, vilket material de kommer i kontakt med och hur vi kan förbereda barn på riskerna, säger Lena Banck vid BUP Elefanten till Sydsvenskan.

Nätombudets uppgift blir att via brottsutredningar ta kontakt med de drabbade och via internet erbjuda hjälp och stöd. Det blir också en informationssida som varnar för riskerna med nätkontakter, som till exempel att bilder kopieras och sprids, personuppgifter missbrukas och att den tjejkompis man chattar med i själva verket är en man.

Det treåriga projektet finansieras med pengar från Drottning Silvias World Childhood Fondation. En viktig kunskapsbas blir "Alexandra-fallet" i Malmö, där den åtalade mannen uppges ha haft internetkontakt med cirka 1 000 unga flickor.

TT