De är födda att regera

Total babyboom i Europas kungahus

RELATIONER

I helgen döptes lille prins Christian, Danmarks nye tronföljare.

En dag ska han bli kung - och han är inte ensam.

Det råder full babyboom i Europas kungahus.

Foto: REUTERS
SENASTE MEDLEMMEN I KLUBBEN I lördags döptes prins Christian i Danmark. "Lillemand" är därmed senaste tillskottet i den växande skara kungligheter som förr eller senare ska ta över Europas troner.

"Lillemand", som Danmarks nye tronarvinge kallas, föddes den 15 oktober och är kronprins Frederiks och kronprinsessan Marys förstfödde.

Han lär få många lekkamrater vid hoven i Europa - just nu kryllar det av små prinsar och prinsessor i kungahusen.

Det belgiska kronprinsparet Philippe och Mathilde var med på Christians dop. Deras egen minsting, sonen Emmanuel, döptes den 10 december förra året. Prins Emmanuels storasyster, Elisabeth, 4, blir en dag Belgiens första regerande drottning. Gabriel, mellansonen, är två och ett halvt år.

Föddes 31/10

Även Spanien kan få en drottning - den 31 oktober förra året föddes lilla Leonor, dotter till kronprins Felipe och hans Letizia. I Spanien kan en kvinna ärva tronen - om det inte senare föds någon prins.

Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit fick sitt andra barn, en son, den 3 december. Han ska döpas till Sverre Magnus. Men eftersom även Norge nu har kvinnlig tronföljd är det storasyster Ingrid Alexandra, född 2004, som en dag ska ta över tronen efter farfar och pappa.

Nio barn under fyra år

Nederländernas kronprinsessa Catherina-Amelia är född 2003, och äldsta barnet till kronprins Willem Alexander och hans Maxima. Deras yngsta dotter, Alexia, döptes den 19 november förra året.

Summa babyboom: fyra prinsar och fem prinsessor, alla yngre än fyra år.

Det våras för monarkin.

Läs mer

Kerstin Nilsson