”Sluta stressa – det funkar ändå”

Tvåbarnsmamman Cecilia testade att byta vardagstempo - kolla hur det gick

Cecilia Gustavsson med Ella, 4 år och Ludvig, 1 år.
RELATIONER

När arbetsdagen är slut slappnar männen av.

Kvinnorna däremot stressar mer. Jag testade att tänka lugnare, ha mer tålamod och vara mindre duktig.

Män slappnar av när de slutar arbetet, medan kvinnors stress ökar. Det visade forskning redan 1990. Femton år senare har det inte blivit bättre – särskilt småbarnsmammor är mästare i att inte ta det lugnt.

Stor press på kvinnor

Dagishämtning är det som får kvinnornas att sätta fart på allvar.

– Kvinnor stressas av att de ska hinna med så många olika saker. Ofta har de dessutom mindre möjlighet att påverka sina arbetstider än vad männen har. Det kan också öka pressen, säger Thöres Theorell, professor vid Karolinska Institutet.

En orsak till att kvinnor stressar mer är att de fortfarande gör mest hushållsarbete.

Samtidigt erkänner många i studier att de har en benägenhet att ta på sig för mycket. Vardagen blir inrutad av måsten.

– En kvinna berättade till exempel om en morgon när det dels snöade, dels hade hon vaknat för sent. Det räcker med två oväntade småsaker för att stressen ska öka stort, säger Thöres Theorell.

Att hinna till dagis – inte bara i lagom, utom i GOD tid – tycker många mammor är mycket viktigt. Likaså att ha ordning hemma.

Ändrade tankesätt

Jag provade att tänka annorlunda: Lider barnen verkligen av tio minuter extra på förskolan? Och vad gör det om en och annan leksak pryder golvet? Kanske är alla mammor så vana vid att rusa efter klockan att vi glömt bort hur man slappar mitt i vardagsbestyren.

Jag provade att ändra tankesätt två vanliga vardagar. På måndagen körde jag det vanliga racet – snabb till dagis, hemlagad mat och småstädning hemma. På tisdagen tänkte jag medvetet på att vara lugn, inte be barnen skynda och vara slöare. Se hur det gick nedan.

1. På väg till jobbet

2. Hämtning på dagis

3. I mataffären

4. Matlagning

Foto: HENRY LUNDHOLM

6 råd från Kristina

Läs mer

Cecilia Gustavsson