”Barnen blev mycket gladare”

RELATIONER

Lugnare tempo och gladare barn.

Det fick jag genom att medvetet stressa mindre.

Något hände faktiskt den dagen jag verkligen tänkte mig för innan jag hetstittade på klockan. Jag bestämde mig för att vara lugn. Att fokusera på nuet, inte småspringa, och inte skynda på barnen. Så fort sådana tankar kom föste jag iväg dem.

Av med halsduken

Av ren slentrian är det lätt att uppmana barnen att sätta fart eller att göra si eller så för att det är smidigast (tycker föräldern). Men vad gör det om fyraåringen kommer med en utläggning om favoritdjur mitt i påklädningen? Eller om minstingen testar att röra om i mjölken med sked en stund? Barnen blir helt klart mer nöjda av att slippa onödiga tillsägelser.

Jag märkte också att en så enkel sak som att ta av sig jacka och halsduk vid dagishämtningen gör en mamma betydligt mindre stressad och ivrig att rusa ut igen.

Snabbmat räddade mig

Att laga god mat kan vara kul, men inte varje dag. Enkel snabbmat ibland är underbart. Då blir det extra tid för att slappa med barnen. Då gäller det också att blunda för allmänt stök och prylar. Det är inte så farligt om man sätter sig på ett pussel i soffan eller tvingas skyffla ner lite lego från köksbordet. Visst måste man städa, men det där ständiga småplockadet är en mammasjuka som jag önskar det fanns vaccin mot.

Att ta av mig klockan för gott är lite väl djärvt. Men den mer lugna stilen tänker jag behålla. Och trots allt: varannan dag hämtar pappan.

Läs mer

Cecilia Gustavsson