Titta – pappa kan köpa kläder

Aftonbladet skickade ovane Stefan på shoppingrunda

1 av 3
Olivia, 9, gillade klädvalet – men mamma hade invä Röd/vit tröja med krage Pappa: Hon vill klä sig lite mer fint. Färgen är snygg, och den passar bra till jeans. Mamma: Jag skulle inte ha köpt den. Jag har visat Olivia en sådan tidigare och då verkade hon inte gilla den. Och kanske den skulle ha varit en storlek större. Olivia: Vad gullig! Jeans i klassisk modell Pappa: Jeans vet jag att hon gillar. De här var fina. Mamma: Jag skulle inte ha köpt jeans till Olivia. Hon brukar helst ha andra byxor nu. Men de är fina. Olivia: Görfina.
RELATIONER

HAGFORS

Trebarnspappan Stefan Stenmark, 35, har kanske handlat kläder till barnen åtta gånger på nio år. Och han är inte ovanlig.

Skulle han klara en riktig shoppingrunda på barnavdelningarna och göra barn och hustru nöjda?

Aftonbladet testade.

– Att ansvara för barnens kläder och ha hand om familjens tvätt är de mest könsuppdelade uppgifterna i hemmen i dag, säger Eva Magnusson, Umeå universitet, som forskat om vem som gör vad i barnfamiljer.

Även om båda föräldrarna klär barnen så är det oftast mammorna som står för inköpen.

– Och man får inte glömma att hon också har hand om det praktiska – att hålla ordning på alla kläder, sortera garderoben och uppdatera den. Det är ett arbete som sällan bedöms som arbete, säger Eva Magnusson.

Passar inte

Men är pappor verkligen sämre på att hitta rätt storlek, kombinera kläder och hitta det som passar för årstiden?

Det finns förskollärare som säger att de kan se när papporna klätt barnen för att plaggen inte passar ihop eller sitter för trångt. Och det finns mammor som inte står ut med att makarna matchar rosa med orange.

Vi gjorde ett test med familjen Stenmark i Hagfors. De är ganska typiska: till 99 procent är det mamma Carina, 33, högstadielärare, som shoppar till de tre barnen.

– Det har blivit så bara, säger Stefan, 36, avdelningschef.

– Kanske för att det är bekvämt. Och Carina tycker att det är roligare med kläder. Jag är med ibland, men mer som en social grej – jag går efter med barn och kassar medan hon väljer och bestämmer, säger han och skrattar.

– Och när jag gör försök att klä barnen så klagas det på fel kombinationer.

Hur ska detta gå?

Aftonbladet Family tog med pappa Stefan till barnavdelningarna i Karlstads klädbutiker. Carina och Olivia, 9, var tveksamma.

– Hur ska det här gå? undrade de och såg nog framför sig hur Stefan skulle komma hem med konstiga plagg i fel storlekar.

Stefan tar sig an uppgiften med största allvar. Han har frågat hustrun om storlekarna.

Dottern vet oftast precis vad hon vill ha och är den största utmaningen. Med sönerna Albin, 6, och minstingen Algot, snart 2, ska det nog gå lättare.

Vi går runt i flera affärer, och Stefan kikar noga bland alla hyllmeter barnplagg.

– Sånt här gillar jag inte, säger han bestämt och håller fram en prinsessaktig vid kjol med tyll.

Till slut väljer han basplagg i färger som han vet att barnen tycker om.

I bilen hem ringer Albin och är nyfiken på vad pappa handlat. Väl hemma tittar hela familjen spänt på när Stefan packar upp kassarna.

Ska det blir burop och hånskratt?

Alla nöjda

Åh nej. Alla blir överraskat nöjda. Även lille Algot lyser upp: ”Byssor!”

Olivia och Albin kilar genast upp till sina rum och byter om. Stefan inhöstar beröm.

– Han har gjort ett bra jobb! Han skulle absolut fixa att handla barnkläder om inte jag gjorde det, säger Carina.

– Men jag tycker faktiskt att det är kul att handla. Att sortera i garderoberna däremot, det är tråkigt som bara den.

Där är Carina långt ifrån ensam.

– Många kvinnor tycker att själva handlandet är kul, medan det finns en ganska stor grupp män som inte är intresserade av att köpa kläder ens till sig själva, säger Eva Magnusson.

– Många pappor vet att de kan strunta i det här – det blir gjort ändå. Att sköta barnens kläder är av tradition kvinnors arbete, tänk bara på alla mödrar och mormödrar som sytt barnkläder för att spara pengar.

Vad tyckte då försökspersonen själv, pappa Stefan, om att shoppa till sina barn?

– Nja ? det var ingen höjdare precis. Det blir nog bättre om vi hjälps åt.

Goda råd till dig som vill ha halva makten

Cecilia Gustavsson