”Skuldkänslor är bra”

Experten: De får oss att trampa upp från botten

RELATIONER

Blev det inte som du tänkt dig?

Skäms du över att du ibland önskar dig ett

annat barn?

– Skuldkänslorna är bra. Det är de som får oss att trampa oss upp från botten, säger barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén.

Först känner vi sorg

När ett barn föds med ett handikapp, kan vi reagera ungefär likadant som när en närstående dör, berättar Malin Alfvén.

– Först känner vi sorg, sedan kommer ilska – livet är så orättvist. Sen är det inte helt ovanligt att föräldrarna känner att de inte vill ha barnet – att de vill lämna bort det.

– En mamma skrek till sitt barn att hon ville att det skulle dö. Men så kände hon ett pirr i magen, kände ”hur hemsk jag är som står och skriker så åt MITT barn”.

Det blev en vändpunkt.

Skäms inte

Malin tycker inte att man ska skämmas för sina känslor.

Det kan ta tid innan föräldrar och andra anhöriga kan se bortom handikappet.

– Man ser bara felet – det som inte blev som man tänkt sig i början. Men för att kunna komma till botten, måste man få tänka så av och till.

Olika personer reagerar olika. Enligt Malins erfarenhet brukar mamman reagera starkast, medan pappan snabbare accepterar barnet som sitt.

– Det är inte ovanligt att man inte vågar prata med sin partner. Mamman kan fortfarande känna att hon inte vill ha barnet, medan pappan blir upprörd och tycker att hon är förfärlig som känner så.

Men det är oerhört viktigt att föräldrarna pratar med varandra, även om de fula tankarna och känslorna, för att kunna komma vidare.

Råd från Malin Alfvén

Läs mer

Cecilia Hammarin

ARTIKELN HANDLAR OM