Nu vill vi adoptera mera

Bemanningsföretag ska klara trycket i Stockholm

RELATIONER

Det råder adoptionsboom. På bara ett år har intresset för att adoptera fördubblats.

Stockholms stad har tvingats kalla in bemanningsföretag för att hjälpa alla barnlängtande par.

- Ett sådant här tryck har jag aldrig varit med om, säger Gunhild Glingvall, enhetschef på Kungsholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm.

Där var situationen ohållbar i höstas. Två bemanningsföretag togs in för att hjälpa till att utreda alla de par som anmält sitt intresse för att adoptera. Då var väntetiden över ett år lång.

I rätt ålder

- Men nu har vi äntligen arbetat undan köerna. Under 2005 hade vi nästan 40 fler ärenden jämfört med året innan, säger Gunhild Glingvall.

Och ett ökat intresse finns i hela stan. Under 2004 anmälde 238 stockholmare intresse för att adoptera, 2005 låg samma siffra på 451 personer - nästan dubbelt så många.

- Och vi tror att ännu fler vill adoptera under 2006, säger Eva Sandberg, chef på socialtjänstförvaltningen i Stockholm.

Karriärvilja avgör

Flest adoptioner sker i innerstan. Stadsdelsförvaltningarna Norrmalm, Maria-Gamla stan, Katarina-Sofia, Kungsholmen och Bromma utmärker sig i statistiken. Enligt Gunhild Glingvall är det här områden som genomgår en generationsväxling.

- Det byggs mycket nytt och många flyttar till innerstan. En stor del är i den åldern att de vill skaffa familj.

En annan orsak är innerstadsbornas vilja att göra karriär.

- Många satsar på jobbet och väntar med att skaffa barn så länge att det till slut är för sent att få egna.

En teori som stärks av Aftonbladets undersökning. Enligt den är karriären en av de främsta anledningarna till att stans tjejer skjuter upp moderskapet. Medelåldern för förstföderskor är 32,2 år i innerstan.

Så adopterar du – steg för steg

Läs mer

Jonas Andersson