Så ska mamma bli chef

Affärsidé hjälpa föräldralediga att göra karriär

RELATIONER

Regeringen vill förbjuda diskriminering av föräldralediga.

Samtidigt söker främst kvinnor proffshjälp för att inte halka efter under föräldraledigheten.

Foto: Stelena
Helena Cederqvist

Det ska bli förbjudet att diskriminera föräldralediga. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna. Föräldralediga ska inte längre förbigås vid lönehöjningar och befordringar.

Liksom vid andra former av diskriminering gäller omvänd bevisbörda. Om en föräldraledig anser sig missgynnad är det arbetsgivaren som i domstol måste bevisa att så inte var fallet.

Många diskrimineras

– Alla diskrimineringslagar behövs. Vi tror att vi har kommit så långt, men så är det inte, säger företagaren Helena Cederqvist.

Hon har arbetat med karriärplanering sedan 1986. Sedan ett par år tillbaka arbetar Helena Cederqvist och kollegan Catrine Berndtson med att hjälpa främst kvinnor att göra karriär under småbarnsåren.

– En del kvinnor halkar efter i karriären under föräldraledigheten. Det är toppkrafter som ringer till oss och gråter. Så fort magen börjar synas räknas de inte. Det finns företag som säger rakt ut att unga kvinnor, som ännu inte fött barn, inte har hos dem att göra.

Höga ambitioner

Helena Cederqvist har själv barn födda på 1980- och 1990-talen.

– Unga föräldrar på 2000-talet har väldigt stora föräldraambitioner. Det finns unga kvinnor som bestämt sig för att inte ha barn. De har enbart fokus på karriären och ser bara det eländiga med att ha barn.

Helena Cederqvist och Catrine Berndtson försöker också att sprida en småbarnspolicy på arbetsplatserna.

– Det kan handla om att företaget går in och betalar upp till basbeloppet och om ordentliga chefssamtal. Att man ska komma tillbaka till samma position och möjligheter som tidigare.

Arbetet har gett Helena Cederqvist och Catrine Berndtson en finalplats i konkurrensen om utmärkelsen ”Förnyare av svenskt näringsliv” då tidningen Chef arrangerar Kompetensgalan 2005.

Helenas tips till föräldralediga karriärister:

Karin Lindblom