Är mitt barn för länge på dagis?

”Dagisdebatten gör mig gråtfärdig”

Foto: Rickard Nilsson/Bildbyrån
Vä:Ulrica Morrone med dottern Elicia Hö: Martin Lundström med dottern Tova.
RELATIONER

Ulrikas och Martins döttrar är på dagis över 40 timmar i veckan.Ren misshandel, tycker flera

experter i dagisdebatten.

Men mår barnen dåligt av dagis?

Ulrica, mamma till Elicia

Vad känner du när experter säger att dagis är skadligt för din dotter?

– Jag blir gråtfärdig! Jag är tillräckligt dagisstressad som det är och hetsar från jobbet varje dag för att inte vara den som hämtar sist. Inte för att Elicia lider, utan för att slippa sätta på mig ”skämskepsen” inför andra föräldrar.

Tycker Elicia att det är jobbigt på dagis?

–Nej, så fort jag säger ”nu ska vi gå till dagis”, hämtar hon sina skor. Hon älskar sin förskola. Jag och Kent har det nog jobbigare med hennes långa dagar än vad hon har. Vi vill ju vara med henne, men får bara två timmar varje kväll.

Varför jobbar ni båda heltid?

– Kent är musiklärare med trummor som specialinriktning. Om han går ner till 75 procent, finns det ingen kvalificerad lärare som kan täcka upp de extra 25 procenten. Själv har jag ett vikariat och har ingen möjlighet att få deltid. Däremot kan jag flexa lite, vilket är bra.

Martin, Tovas pappa

Vad känner du när experter säger att dagis är skadligt för din dotter?

– Jag blir mest förbannad. Det är inget fel på Tovas dagis. Självklart vill jag ha mer tid för henne. Men det funkar inte så som mitt liv ser ut just nu.

Tycker Tova att det är jobbigt på dagis?

– Nej, hon lär sig väldigt mycket där. Hon har långa dagisdagar de veckor hon bor hos mig och är trött på kvällarna. Men på fredagarna är hon med min mamma och det underlättar massor. När Tova bor hos sin mamma går hon å andra sidan bara tre dagar på dagis.

Har du någon möjlighet att jobba deltid?

– Nej, då måste jag sälja huset. Jag kan inte flexa, eftersom jag får skjuts av en jobbarkompis. Tovas mamma fick bilen när vi separerade.

Läs mer:

Ulrica Morrone

Martin Lundström

Så tycker kritikerna:

Så tycker läsarna: