Nanny Anne-Lies dagisråd

”Sex timmars arbetsdag är lagom för småbarn”

RELATIONER
Foto: Morgan Norman
Proffsmamma Anne-Lie Arrefelts barn Lukas, 16, och Smilla, 3, har gått på dagis sedan de var 18 månader.

1. Är dagis skadligt förbarn under tre år?

– Nej, absolut inte, så länge verksamheten håller hög standard och grupperna inte är för stora. Ett barn som inte börjar på dagis förrän i treårsåldern, kan tvärtom få problem att komma in i gruppen.

2. När är det lämpligt att skola in barnet?

– Vid 18 månaders ålder. Då börjar det bli intresserat av umgänge utanför hemmet och kan lätt bli uttråkat om det tillbringar hela dagarna med en person.

3.

Vid vilken ålder ska jag absolut inte skola

in mitt barn på dagis?

– När barnet är mellan 7 och 12 månader, eftersom det är då små barn börjar förstå var det egna jaget tar slut och mamman/vårdnadshavaren börjar. Under den perioden bör man göra minimala förändringar när det gäller barnets vårdnadshavare.

4. Hur ser jag om mitt barn inte trivs?

– Det blir klängigt, ledset och ofta aggressivt. Föräldrar bör vara extra uppmärksamma om barnet börjar knuffa och slå and­ra barn. Även om barnet inte vill lämna dagis på eftermiddagen, behöver det inte betyda att barnet trivs. Det kan vara barnets sätt att ”straffa” dig. Det behöver inte vara något fel på förskolan, utan kan vara barnets signal på att dagarna är för långa.

5. Hur lång bör en dagisdag vara?

– Jag tycker att det är lämpligt med cirka 30 timmar i veckan på dagis. Det är sex timmars ”arbetsdag” för ditt barn.

6. Om jag måste jobba heltid, hur löser jag det?

– Lösningen kan vara att en lämnar vid nio på morgonen och arbetar längre på kvällen. Den andra börjar då kanske redan vid sju på morgonen och hämtar vid fyra. Är man ensamstående, tycker jag att man ska försöka få hjälp av mor- eller farföräldrar och be dem vara med sina barnbarn en dag i veckan.

7. Går dina egna barn på dagis?

– Ja, Smilla började när hon var 18 månader och går cirka 3o timmar i veckan. Jag hade planerat att ha Lukas hemma tills han var tre år, men han ”skrev in” sig själv när han var 18 månader och visade hur mycket han älskade öppna förskolan.

Plus och minus för dagis