Hon är den nya antimamman

Nu kommer Belindas bok om journalisten Agata – en egotrippad karriärkvinna

Foto: Erika Stenlund
Barn meningen med livet Belinda Olsson med dottern Ella, 3.
RELATIONER

”Jag vill inte bli fet och torka snoriga näsor och bajsrumpor.”

Så tänker romanhjältinnan Agata när hon blir gravid.

Belinda Olsson har skapat en egotrippad och jobbsugen antimamma i sin nya bok.

Belinda Olsson, kolumnist på Aftonbladet, har skrivit sin första roman, ”Reporter erkänner gravidchock!”. Där får läsaren möta 28-åriga Agata, kvällstidningsreporter. Hon hade tänkt sig familj först vid 40, när hon ändå ”blivit tråkig”. Nu vill hon ha bra sex, jobba, köpa en snygg bikini och festa.

Belinda är själv mamma till Ella, snart tre, och väntar sitt andra barn i juli. Hon medger att delar av Agata kommer från henne själv.

”Agata har ett skönt ego”

–När min kille läste boken sa han ”Hon är som du önskar att du var!”. Lite stämmer det. Hon är mitt uppror mot den lilla föräldravärlden, där största bekymret kan vara att laga GI-mat till barnen, ha ha. Agata har ett skönt ego och struntar i vad andra tycker. Men hon är jobbig också – hon sätter sig själv främst både hemma och på arbetet.

Belinda hade liksom Agata svårt att inse att hon faktiskt skulle bli mamma – något hon delar med många.

–Det har blivit lättare att prata om att moderskänslorna inte infinner sig direkt. Jag hade svårt att se mig som mamma. Jag var mer en partytjej och hade inte bytt en blöja i hela mitt liv. Först tyckte jag att livet var slut. Det är löjligt egentligen, men jag hade så många idéer om hur ordnat allt skulle vara innan man får barn. Min kille och jag bodde i varsin etta och hade inga fasta jobb, det kändes så himla osäkert.

Har inte haft dåligt samvete

Fast anställning på Aftonbladete fick faktiskt Belinda under graviditeten – när ingen annan visste att hon var med barn.

– Men efter några dagar gick jag in till chefen och sa som det var. Han skrattade och sa grattis.

Belinda har inte haft så dåligt samvete sedan hon blev mamma, varken gentemot jobbet eller sin dotter. Hon har bestämt sig för att inte ha det, och hennes jobb är fritt och flexibelt.

Men Agata i boken är orolig för att hon ska halka efter på jobbet när hon blir mamma. Hon tackar ja till ett chefsjobb och planerar i smyg att ta mindre föräldraledighet än vad hon lovat sin kille.

Stora företag måste göra mycket mer för att underlätta för småbarnsföräldrar, tycker Belinda. De jobbar för tre när de inte är hemma med sjuka barn, menar hon.

”Bättre strunta i karriären”

– Däremot kan jag förstå småföretagare som väljer bort folk med små barn när de anställer, det är viktigt att personalen inte är hemma. Å andra sidan: Är man lite blödig, och inte klarar press och dåligt samvete, kanske det är bättre att strunta i karriären när man har småbarn.

Bokens Teo – Agatas kille – känner däremot ingen press. Han är en riktig mönsterpappa. Han älskar barn, är frågvis hos barnmorskan och vill självklart dela föräldraledigheten.

– Det är nästan som att det är han som bär på barnet. Det är vanligare i dag att killar är som han, det är den reko svenske mannen. Även om inte så många tar föräldraledigt...

Ja, hur blev det då med barn, för Belinda själv? Uppenbarligen bra, eftersom hon ska ha ett till. Det svåra tycker hon är att så sällan få vara ensam.

–Men den villkorslösa kärlek jag känner till Ella är otrolig. Och jag har fått en sådan vördnad inför kroppen, att det går att skapa liv. Tidigare har jag mest sett kroppen som något som bör förändras och bantas ner.

I nästa bok – för det blir en sådan – får läsarna veta om även Agata anpassar sig till mammalivet.

Belindas tips

Läs Agatas dagbok

Cecilia Gustavsson