Så ska skolmaten bli godare

Stor satsning ska visa vad barnen tycker

RELATIONER

Svenska barn blir allt fetare. Därför vill regeringen göra skolmaten nyttigare - och godare.

- Den värsta onyttan är att barnen inte äter alls, säger skolminister Ibrahim Baylan till aftonbladet.se.

Foto: Mats Strand
Gör en Jamie Oliver Regeringen med skolminister Ibrahim Baylan i spetsen vill göra skolmaten bättre. "Det räcker inte med fysisk aktivitet när barnen blir fetare, det handlar också om vilket käk de får", säger Ibrahim Baylan till aftonbladet.se.

I morgon, torsdag, fattar regeringen beslut om en satsning på den svenska skolmaten. Nationellt centrum för fysisk aktivitet får en miljon kronor första året för att förbättra maten i skolan.

- Det räcker inte med fysisk aktivitet när barnen blir fetare, det handlar också om vilket käk de får, säger Ibrahim Baylan till aftonbladet.se.

Goda exempel ska spridas

Goda exempel från skolor som lyckats bra med maten ska spridas till skolor som lyckats mindre bra.

- Jag försöker att äta med eleverna när jag är ute i skolorna. På många ställen är maten bra, men i två av tio skolor är maten sådan att ingen vuxen skulle acceptera den, säger Ibrahim Baylan.

Regeringen vill också stärka uppföljningen kring maten i skolan.

- Vi vill veta hur många som äter skolmaten och vad de tycker om den, säger Ibrahim Baylan.

Tror inte på förbud

Ett förbud mot godis och läsk i skolornas kafeterior tror han inte på. Istället betonar Ibrahim Baylan vikten av god mat i skolan. Vill eleverna äta skolmaten lockas de inte att äta annat (onyttigt) vid sidan om.

Ibrahim Baylan minns väl sin egen skolmat.

- Jag skulle fylla tio år när jag började i den svenska skolan. Jag hade aldrig ätit fisk och gröna ärtor och det blev ett litet chockartat möte med det nya köket. Jag åt inte så mycket i början, säger han.

Läs mer:

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM