Vi vägrar vara gnällmammor!

RELATIONER

Att älta vem som gör mest hemma, är inte Lena Sundströms grej. När hennes och maken Bosses vabb­tjafs gick ut över barnen, gjorde de upp om ett nytt system.

Foto: Mats Strand
Schemaläggare Lena Sundström och hennes man har ett strikt schema.

Måndag och torsdag vilar ansvaret för hem och barn på Lena, medan tisdag och onsdag är Bossedagar. Fredagarna är förhandlingsbara. Och om det skulle knipa kan de byta dagar sinsemellan.

– Egentligen ogillar jag millimeter­rättvisa, men det rådde riktigt tidskrig mellan mig och Bosse. Vi var tvungna att göra något för att bli kvitt det ständiga tjafset, säger Lena Sundström.

– Vi hade diskussioner över huvudet på ungarna om vem som skulle få gå till jobbet och vem som var tvungen att stanna hemma när något barn var sjukt. Det var inte sjysst att de skulle få höra hur vi bråkade om vem som skulle ”slippa” vara med dem.

Under barn-och-hemdagar tar den ansvarige föräldern över rubbet och ser till att barn kommer till skola och dagis, att naglar blir klippta, läxor lästa, maten lagad och toaletterna städade.

Slut på vabbtjafset

Och om ett barn blir sjukt är det ingen diskussion om vem som ska vabba.

– Man får helt enkelt låta bli att boka superviktiga möten på ”sin” dag.

”Rättviseveckan” är fortfarande på försöksstadiet, men Lena är väldigt nöjd – och lite förvånad.

– Jag trodde att Bosse skulle märka hur mycket jag ställer upp på honom, men det visade sig vara tvärtom!

Tycker du att vi kvinnor gnäller?

– Jag tycker man ska göra något konstruktivt om man är missnöjd. Jag är allergisk mot tjejdiskussioner om att killar aldrig fäller upp toasitsen. Jag och min väninna har en pakt som går ut på att bara prata om sånt som handlar om oss när vi umgås.

Får du skuldkänslor gentemot barnen när du jobbar mycket?

– Nej, jag är inte en dålig mamma för att jag ibland hellre jobbar än är med mina barn. Jag tycker också att tjejer ska resa bort oftare och lämna ifrån sig ansvaret. Finns mamma inte där, tvingas pappa komma ihåg jympapåsen och frukten i skolväskan.

Ibland undrar jag också om inte fritispersonal borde utbildas i frågan. Även om Bosse skött ruljansen i en vecka är det ändå mig de vänder sig till.

Lena Sundström

3 tips för mindre gnäll:

Blir tjejmiddagen en enda lång klagan över jobb, evig tidsbrist, dålig ekonomi och oförstående män? Sluta gnälla och gör något istället! Debattörerna och yrkeskvinnorna Lena Sundström och Katarina Bjärvall lär ut sina metoder för mindre gnäll och mer harmoni.

Erika Scott