Hur arga får föräldrar bli?

Var tredje erkänner att de slagit sitt barn

Foto: STEFAN MATTSSON
Visst får man både bli arg och visa sin ilska, men att dra och slita i sitt barn är enligt lag förbjudet i Sverige sedan 1979.
RELATIONER

”SITT STILL OCH LEK INTE MED MATEN!”

De flesta blir rasande på sina barn ibland. Men vreden kan vara skrämmande.

– Ilska är tabu, den del i föräldraskapet man tycker sämst om, säger barn- och föräldrapsykologen Malin Bergström.

Många föräldrar kan känna att de har lust att ta hårt i sina barn. Men få erkänner det. Storbritanniens premiärminister Tony Blair väckte nyligen starka känslor när han råkade avslöja att han ”daskat till” sina äldsta barn när de var yngre.

En hel del svenskar slår också sina barn fast det är olagligt i Sverige, visar en enkät på aftonbladet.se som över 5?000 svarade på:

En tredjedel har slagit till sina barn väldigt lätt.

Femton procent har slagit till så att det gjort ont.

Men man behöver inte slå eller ta hårt för att känna sig som en hemsk förälder. Malin Bergström träffar många föräldrar som har dåligt samvete över att de blivit arga och skrikit åt sina barn.

Väcker många känslor

– Men ibland måste barnen skällas på, och föräldrarna behöver inte bli förtvivlade efteråt. Generellt förtrycks inte barn i dag. De behöver mötas av hela människor som även kan visa ilska.

Ilskan kan vara mer skrämmande för pappor än för mammor.

– Hos män ligger våldet närmare ilskan traditionellt sett. Papporna blir rädda för sin egen vrede, och för att barnen väcker så mycket känslor. Det beror förstås på att det är barnen som står oss allra närmast.

Poängterar gränserna

Judit Lindqvist, filosofie doktor, har skrivit en avhandling om ilska. Hon tycker att föräldravrede kan vara bra.

– Ilska är något normalt. Genom att vara arg kan man poängtera sina normer, var gränserna går och vad man förväntar sig av andra. Men i Sverige finns höga nivåer av förtryckt ilska, man uppmanas att vara snäll i stället.

”Slår med rösten”

En som däremot anser att föräldrar skäller för mycket på sina barn är den danske familjeterapeuten Jesper Juul. I sin nya bok ”Livet i familjen” skriver han att utskällningar kränker barns integritet. Ett barn beskrev det som att ”vuxna slår med rösten”. Han ser skället både som oetiskt och onödigt.

Malin Bergström håller inte med:

– De flesta föräldrar är mycket medvetna om barnens bästa och sätter dem i centrum. Om man inte kan visa känslor i familjen, var ska man visa dem då? Det går dessutom att be om ursäkt efteråt, och förklara varför man blev arg.

Läs mer

När barnet vrålar – gör så här

Det är misshandel att slå ett barn

Cecilia Gustavsson