”Jag har tagit mina barn hårt i armen”

Fembarnspappan Gustav Boman chattade med läsarna

RELATIONER

   Gustav Boman säger: Hej, det är Gustav här. Jag har precis bråkat med en 17-åring och en 6-åring, så jag är uppvärmd.

Moderator säger: Då sätter vi igång!

Maria säger: Hej har du någonsin slagit dina barn, eller har du tänkt tanken?

   Gustav Boman säger: Nej, jag har aldrig slagit dom. Men tagit dom hårt i armen.

Tweek säger: Hej, jag är en tjej på snart 15 år, vars pappa ibland slår till mig när han är arg på mig, tex en dask i huvet eller på låret så det blir röda märken. Hur ska jag ta detta? Han säger att det inte är att slåss,men det tycker jag.

   Gustav Boman säger: Det tycker jag också att det är. Det är olagligt. Tala om det för din pappa, så att han slutar genast.

david säger: hej,

Jag har problem med mina små krabater, de hoppar runt på möblerna och skriker konstant. Man försöker ju hålla lugnet med ibland exploderar man. Finns det något bra sätt att kontrollera sig?

   Gustav Boman säger: Jag tycker inte att du ska kontrollera dig. Du måste få sätta gränser. Men göra det på ett sånt sätt att du inte kränker barnen eller uppträder på ett sätt så att du själv mår dåligt efteråt. Ha tydliga regler för vad som gäller hemma och säg till i god tid när du känner irritationen växa. Berätta för dom att du inte orkar och håller på att tappa humöret. Ta hjälp av din sambo.

Roger säger: Jag har pratat med andra hur man gör och det där med att säga att man förstår att dom är trötta, godissugna eller vad nu dom vill. Men hur gör jag till min son, snart 7 år, som inte lyssnar alls när man pratar, för att få hanss uppmärksamhet? Han har alltid varit sådan. Han även pratar i andras mun och hur man än förklarar att han får vänta på sin tur så är det bortglömt nästa mening.

   Gustav Boman säger: Det här känner jag igen. Det handlar om mognad. Försök ha tålamod. Det växer bort. Jag tycker det blir lite skillnad ifall man har ögonkontakt när man säger nåt viktigt.

Mia. säger: Hej! Hur får man sin 8_a åring att sluta slåss när han blir arg?

   Gustav Boman säger: Jag förstår att det är jättejobbigt. Det kan bero på så mycket, så jag vågar inte ge något svar. Jag tror att det är bra att prata med till exempel skolsköterskan. Lycka till.

martmax säger: Hej, jag har en 11-årig dotter som ALLTID bråkar med sin pappa och säger till honom att han ska vara tyst och att han är dum i huvudet och ful. Hur får man henne att fösrtå att man inte får behandla ngn så? Hon har ingen respekt för honom alls trots att han är ganska auktoritär.

   Gustav Boman säger: Om han är auktoritär så kan det ju vara en reaktion på just det. En auktoritär person kan ju vara svår att nå fram till, så barnet blir antingen rädd och drar sig undan eller tar i mer och mer. Pappan och din dotter kan behöva hitta nya roller, där han vågar vara lite mer öppen. Och berättar att han blir ledsen när hon kallar honom dum i huvudet och ful.

Johanna säger: Kan det inte vara befogat att dänga till sin unge lite lätt om den verkligen är helt ute och cyklar? Jag förespråkar ju ingen misshandel, men jag har sett många barn på stan jag önskar att föräldrarna hade tagit i hårdare med.

   Gustav Boman säger: Nej, det är olagligt att slå barn. Det är för att det är kränkande och inte någon bra uppfostringsmetod. Det är fel att lära barn att lösa konflikter och uttrycka ilska med våld.

6444 säger: hej, är själv en kille på 22 år som har blivit misshandlad av sin pappa i mina ungre dagar och jag kan säga att barn aldrig glömmer något sådant och det förljer med en hela livet ut, ni föräldrar med ett hett temeperament får at och lugna ner er istället för att ni gör mer skada än nytta vilket ni själv också kommer få ångra hela livet!

   Gustav Boman säger: Du svarade på förra fråga mycket bättre än jag klarade. Tack.

snart tonårsmamma säger: Blir bråken värre och värre?

   Gustav Boman säger: Nej, de är bara olika uttryck. Fast de handlar i grunden ofta om samma saker, att barnet vill få bestämma mer och mer över sig själv.

säger: hur gör jag med de ständiga tjaten om påklädning med min treåring

?

   Gustav Boman säger: Det här är en klassiker. Det jag tycker fungerar, ibland är att välja kläder som barnet gillar. Är det rosa klänningar så kör på det fullt ut. Plussa jättemycket för varje liten strumpa barnet lyckas ta på sig själv. Börja i god tid så ni slipper så mycket stress det går. Varmt lycka till.

Moderator säger: Nu tar vi sista frågan!

lea säger: Hej

Är föräldraledig med en son på 21 månader samt en liten son på 3 veckor. Den äldsta sonen testar mitt tålamod hela tiden, har du några tips på hur man hanterar det på bästa sätt?

   Gustav Boman säger: Han behöver uppmärksamhet, naturligtvis. Det är jättejobbigt att bli storasyskon. Du måste få hjälp av den du lever med, eller om du är själv, någon närstående, som tar bebisen så att du och din son får egen tid. När det är ni tre tillsammans, så prioritera saker som han tycker är kul. Bebisen är ju med på allt. Pussa och krama honom så mycket du bara orkar. Låt honom vara med och sköta bebisen. Det här en svår situation för dig och honom, men det kommer att lätta! Ha det gott

Moderator säger: Stort tack till Gustav Boman och till alla som ville chatta!